LEKCIJA IZ MOSTARA

Poznati advokat o pravnom aspektu Inckove odluke: Politički vjetropiri ne znaju da se na ovim prostorima ponovno može dogoditi ono što se dogodilo prije 25 godina

Ja osobno mislim da je ovakvu odluku trebalo donijeti davno, kazao je Josip Muselimović

Josip Muselimović. Agencije

A. Ka.

24.7.2021

O pravnom aspektu odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka (Inzko) o dopunama Krivičnog zakona BiH koje kažnjavaju negiranje genocida i veličanje ratnih zločina i njihovih počinilaca, u Dnevniku 2 BHT1 govorio je Josip Muselimović, pravni stručnjak.

Bolje ikad, nego nikad

- U našem narodu ima izreka – bolje ikad, nego nikad. Ja osobno mislim da je ovakvu odluku trebalo donijeti davno i tako zaustaviti one koji negiraju pravomoćne sudske odluke i veličaju ljude koji su počinili najteža kaznena djela. Ova odluka je bila neophodna zato što smo dokazali da kao narod nismo spremni kazati: „Ovo je moj veliki grijeh, oprostite“. Ako nismo to sami u stanju učiniti , onda neko sa strane treba donijeti ovakav zakon - rekao je Muselimović.

On ističe kako je u 12 detaljno obrađenih presuda Međunarodnog suda za ratne zločine detaljno objašnjeno šta je kazneno djelo genodicida. U izradi tih presuda, naveo je Muselimović, sudjelovale su 34 najeminentnije sudije iz 30 zemalja.

- Ja, kao advokat sa dugogodišnjim iskustvom, pitam sebe tko sam ja da mogu negirati ono što su moje kolege, međunarodni suci rekli, a to je da je u srpnju 1995. godine zaista počinjeno kazneno djelo genocida. Ja to mišljenje dijelim i poštujem odluke međunarodnog suda. Definitivno je vrijeme je da naši politički vjetropiri, koji potpuno neodgovorno u jednoj ruci nose snop slame, a u drugoj plamen, ne znaju da se ta iskra može zapaliti i da se na ovim prostorima ponovno može dogoditi ono što se dogodilo prije 25 godina - kaže Muselimović.


Pravosudni sistem

On je kategoričan kako se odluke svih sudova, pa i onih najmanjih, općinskih, moraju poštivati jer nam inače, kako kaže, ne bi trebao pravosudni sustav i svako bi mogao raditi šta hoće.

Muselimović također očekuje kako će odluka visokog predstavnika u narednom periodu biti žestoko napadana.

- Ja se pitam, imamo li mi pravosudni sistem i ima li taj pravosudni sistem političku pozadinu da će moći procesuirati one koji počine ovo djelo - rekao je Muselimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.