BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK

Kristijan Švarc-Šiling: Incko je održao obećanje koje je dao majkama Srebrenice

Od istine se nikada ne smijemo udaljavati, a okončanje tobožnjih rješenja je obaveza prema narednim generacijama kako bi pomirenje bilo moguće, kaže Švarc-Šiling

A. Ka. / DW

Kristijan Švarc-Šiling

Foto: Agencije


Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) je izrazio duboko poštovanje prema odlazećem visokom predstavniku Valentinu Incku (Inzko) zbog njegove odluke da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti.

- Time je Incko održao obećanje koje je dao majkama Srebrenice donijevši odluku kojom se sankcionira glorifikacija i veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

Od istine se nikada ne smijemo udaljavati, jer to prije ili kasnije vodi nastavku širenja laži i na to bi aktivni političari stalno morali misliti. Kada to kažem, imam u vidu genocid nad Armencima, koji je tek 100 godina nakon što se desio, postao viralan, i tek nakon toga je izvršena korekcija. Ali do tada se desilo toliko nesreće i napravljena je velika šteta, jer je istina naprosto bila zaobiđena i zanemarena - rekao je Švarc-Šiling.

On je dodao da se na koncu svako sam mora pogledati u ogledalo i donijeti odluku po svojoj savjesti, istakavši da više nema “ni zakonskih ni moralnih opravdanja da se odgovorni političari i oni koji o zločinima sude i koji ih tumače, ne pridržavaju istine".

- Okončanje „tobožnjih rješenja“ je tek početak i obaveza prema narednim generacijama kako bi pomirenje postalo moguće. To je istinski garant stabilne budućnosti Bosne i Hercegovine - zaključio je bivši visoki predstavnik, komentirajući donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida od strane visokog predstavnika Valentina Incka, čiji mandat ističe 30. jula.

Podsjetimo, 1. avgusta 2021. na Inckovo mjesto dolazi bivši njemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Više o temi Christian Schwarz-Schilling

NA VRH

Podijeli članak na