IMUNIZACIJA U KS

U Zetri se danas vakcinišu samo oni s pozivom: Brojni građani vraćeni kućama

Vranić dao preporuku, čeka se odluka Vlade FBiH

Haris Vranić dao preporuku da se građani mogu vakcinisati i bez prethodne najave. Arhiv

Piše: A. Saračević

24.7.2021

U sarajevskoj dvorani Zetra danas je nastavljena vakcinicija protiv koronavirusa onih koji su dobili poziv, a mnogi građani su vraćeni jer je došlo do zabune.

Naime, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić dao je preporuku da se građani mogu vakcinisati i bez prethodne najave. 

Nakon brojnih poziva redakciji "Avaza" građana koji su vraćeni ispred samog ulaza u dvoranu kontaktirali smo ministra Vranića.

- Dao sam preporuku da se građani mogu vakcinisati bez najave. Ne znam je li usvojena za baš ovaj vikend, ali nam je to svakako u planu. Posebno vakcinacija radno sposobnog stanovništva - rekao je Vranić.

Ademir Spahić, Koordinator za vakcinaciju KS, očekuje da će preporuka biti odobrena u ponedjeljak.

- Takvu odluku smo razmatrali iz razloga jer smo imali oko 3.000 doza AstraZeneca vakcine. Mi smo bili voljni da idemo u tom smjeru, međutim, moramo sačekati odluku sa sjednice Vlade Federacije gdje će se razmatrati i revidirati Plan imunizacije. Trebalo bi da se ide u smislu obaranja dobnih kategorija - kazao je Spahić.

Spahić je oštro reagirao i na izjave u medijima Fadila Novalića koji je izjavio da vakcina ima, ali da je zdravstveni sistem zakazao.

- Vidio sam da gospodin Novalić kako je zakazo zdravstveni sistem, a da su oni obezbjedili vakcine. Ja znam da gospodin Novalić nije obezbijedio nijednu vakcinu, ni kompletna Vlada Federacije - poručio je Spahić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.