PREMIJER RS

Višković o odluci Incka: Ovo je crvena linija koju neće preći

Oni moraju da shvate, za nas je očuvanje RS i naših teško stečenih prava, najvažniji zadatak i najveći interes, rekao je Višković

Višković: Potrebno nam je jedinstvo. Arhiv

L.M./Srna

24.7.2021

Premijer RS Radovan Višković je, kao i svi ostali funkcioneri SNSD-a, odluku Valentina Incka (Inzko) o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, okarakterisao kao sramno nametanje, te istakao da predstojeći odgovor institucija RS predstavlja prelomni trenutak za dalju sudbinu ovog entiteta.





Crvena linija

- Institucije RS će u narednim danima preduzeti niz poteza koji će im jasno staviti do znanja da BiH ne može dalje da funkcionira na ovaj način. To neće biti samo izraz volje političkog vođstva RS, nego, uvjeren sam, jedinstven stav naših građana – ocijenio je Višković.

Također je pozvao sve političke snage u RS da prevaziđu međusobne razlike i iskažu nepokolebljivo jedinstvo, braneći na taj način pravo svakog čovjeka da slobodno iznosi svoje mišljenje.

- Nikada kao prije potrebno nam je jedinstvo i unutrašnji konsensuz o tome da je ovo crvena linija koju neće preći - naglasio je Višković.

Milion stanovnika

Naveo je da bi u slučaju primjene neustavno nametnutih zakonskih dopuna, u Sarajevu morali da procesuiraju milion stanovnika RS koji ne žele da neistinu prihvate kao istinu.

On je ukazao na značaj okupljanja oko čuvanja i daljeg razvoja RS, jer je to jedini način na koji se može suprostaviti neviđenom bezobrazluku i nedemokratskom nametanju zakona.

- Nažalost, i ranije smo svjedočili sličnim potezima, ali smo ostali i opstali. Oni moraju da shvate – za nas, očuvanje RS i naših, teško stečenih prava, je naš najvažniji zadatak i najveći interes. A, nijedna neustavna i nedemokratska odluka neće nas zaustaviti u tome - istakao je Višković.

Garancija prava

Prema njegovim riječima, ovakve odluke samo podsjećaju srpski narod da je RS jedina garancija njihovih prava. On je, također, naglasio da će svaki potez koji RS preduzme biti u pravcu očuvanja njenih, ali i prava svakog čovjeka da slobodno iznosi svoje mišljenje i da zbog toga ne može biti procesuiran.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.