EKONOMIJA

MMF spreman na nove razgovore o kreditu za BiH

Sigurno je to da se na starim osnovama ne može postići dogovor, kaže Tegeltija

Zoran Tegeltija i Alina Ijanku. Avaz

Piše: E. Halimić

26.7.2021

Međunarodni monetarni fond (MMF) u BiH ima novu šeficu, a radi se o Alini Ijanku (Iancu). Po dolasku u BiH, Ijanku je već obavila razgovore s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom. Ovom prilikom Ijanku je istakla da je MMF spreman nastaviti podržavati BiH kroz savjete u pogledu politika, tehničke pomoći i, prema potrebi, finansijski.


Uključene strane

Kako su saopćili iz Vijeća ministara, razgovarajući o statusu aranžmana s MMF-om, Tegeltija je izrazio punu opredijeljenost Vijeća ministara i institucija u BiH za saradnju s ovom međunarodnom finansijskom institucijom, poštujući stavove svih uključenih strana, a u interesu postizanja kompromisa u vezi s aranžmanom koji bi podržao i ojačao oporavak BiH. Naknadno je Tegeltija istakao da su entiteti i institucije spremni da razgovaraju s predstavnicima MMF-a.

- Potrebno je da imamo aranžman s ovom institucijom, ali za njegovo uspostavljanje neophodno je više spremnosti za razgovore nego što ih je bilo u prethodnom periodu, a sigurno je da se na starim osnovama ne može postići dogovor - naglasio je Tegeltija.

Dodao je da je sve to pitanje politike te izrazio nadu da će MMF biti spreman razgovarati o ciljevima aranžmana.

Podsjećamo, predstavnici MMF-a u BiH u prethodnom periodu vodili su pregovore s predstavnicima vlasti u BiH o provođenju reformi potrebnih za unapređenje bh. ekonomije. Sastanci su održani s predstavnicima državnog nivoa, a pregovori su vođeni i s predstavnicima entitetskih vlasti na kojima je u velikoj mjeri da otkoče proces dogovaranja u vezi s novim aranžmanom s MMF-om.


Definirane reforme

MMF je od bh. vlasti tražio provođenje striktno definiranih reformi. Od RS je traženo da pristane na ispunjavanje uvjeta iz Trećeg energetskog paketa Evropske energetske zajednice (EZ), a konkretno da se napokon u proceduru uputi jedinstveni državni zakon o plinu i električnoj energiji. Ipak, osnovni kamen spoticanja na putu prema novom aranžmanu s MMF-om je pristanak RS na formiranje jedinstvenog registra računa fizičkih lica u BiH, a koji bi se nalazio u nadležnosti Centralne banke BiH, prema uzoru na Registar računa pravnih lica.

Ključno je pitanje hoće li dolaskom nove šefice doći i do promjene stava MMF-a. Brojni ekonomisti ističu da bi MMF trebao prestati bezuvjetno posuđivati novac BiH, jer na taj način se potiče nerad bh. političara na provođenju reformi, a koje su i uvjet za članstvo u EU.

Dužni 460 miliona eura

Bosna i Hercegovina Međunarodnom monetarnom fondu trenutno duguje oko 460 miliona eura. Ovaj dug predstavlja tek oko 2,6 posto bruto društvenog proizvoda. Ukoliko BiH nastavi s redovnim otplaćivanjem duga, a do sada to nije bio problem, on bi trebao biti otplaćen do kraja 2028. godine.


Šta traže od FBiH

Od Federacije BiH zatraženo je da se što prije imenuju novi članovi Komisije za vrijednosne papire FBiH. Rješavanje ovog problema je u toku, a ova tačka naći će se na sljedećoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH. Odobravanjem delegata u Domu naroda na ovo pitanje bila bi stavljena tačka.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.