SAZNAJEMO

Mostarski "Alkatraz" trebao bi biti izgrađen do početka 2023.

Do sada je iz federalne kase uloženo 6,7 miliona KM, za završetak projekta potrebno još pet miliona maraka

M. Smajkić

S gradilišta novog objekta: Druga faza pri kraju

Foto: Avaz


Kaznenopopravni zavod (KPZ) Mostar bi najkasnije do početka 2023. godine svoju adresu iz Šantićeve ulice mogao zamijeniti onom u prigradskom naselju Jasenica, gdje se uveliko privode kraju radovi na izgradnji novog objekta.

Kako smo saznali, a što nam je jučer potvrđeno iz Uprave KPZ-a Mostar, koncem ljeta, nakon godišnjih odmora, bit će raspisan tender za treću, odnosno posljednju fazu radova na novom objektu tešku skoro pet miliona KM.

Ugradnja opreme

  • Mostar: Bit će jedan do najmodernijih zatvora

    Mostar: Bit će jedan do najmodernijih zatvora

    Foto: Avaz


Kako nam je rečeno, planirano je da radovi, u okviru treće i najzahtjevnije faze, budu okončani za 12 mjeseci, a u Upravi se nadaju da ovaj posljednji dio izgradnje neće kočiti zavrzlame u vezi s tenderskom procedurom, kao što je to bio slučaj s prethodnom fazom, te da će ovaj projekt, čija je gradnja počela prije više od deceniju, napokon ugledati svjetlo dana.

Radovi u okviru treće faze se odnose na unutrašnje uređenje kompleksa, izgradnju medicinske službe i kuhinje, ugradnju sigurnosne i druge opreme na vanjskim zidovima te brojnim drugim prostorijama.

U prvu fazu radova, koja je završena 2012. godine, uložena su 3,3 miliona KM, a nakon punih osam godina projekt je nastavljen te su izgrađene upravna i zgrada za zatvorenike, što je koštalo 3,4 miliona KM.

Dva dijela

Iako se u Jasenici trebao graditi KPZ zatvorenog tipa, ipak u federalnoj kasi nije bilo dovoljno novca za to te je u drugoj fazi projekt preinačen u zatvor poluotvorenog tipa s kapacitetom od 220 osoba, ali i mogućnošću dogradnje za zatvoreni dio u kojem bi moglo boraviti 200 osoba.

Inače, riječ je o zatvorskom kompleksu koji se prostire na 50.000 kvadratnih metara, a predviđeno je da to bude jedan od najsigurnijih i najmodernijih zatvora u regionu, zbog čega je i nazvan mostarski „Alkatraz“.

"Ćelovina" datira iz 1891. godine

Postojeća zgrada KPZ-a Mostar, znana i kao „Ćelovina“, datira iz perioda Austro-Ugarske, tačnije 1891. godine, a tokom rata se nalazila na prvoj liniji te je pretrpjela ogromna oštećenja.

Nakon obnove zgrada KPZ-a je ponovo stavljena u funkciju 1995. godine. Međutim, uprkos brojnim intervencijama, cijela infrastruktura je u prilično lošem stanju.

NA VRH

Podijeli članak na