GRADONAČELNIK BANJA LUKE

Stanivuković danas ipak u Mostaru: Ja sam neobičan, možda i odem do Starog mosta, ne volim da me neko ograničava

Uvijek sam se borio za sve vrste sloboda i iznošenje stavova bilo kojih pogleda i podržavam da neko misli drugačije od mene, rekao je Draško Stanivuković

A. Ka. / Fena

Banjalučki gradonačelnik će posjetiti manastir Žitomislić

Foto: Agencije


Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković danas je ipak stigao u Mostar.

Kako je najavljeno iz Fondacije Muzej Žitomislić, banjalučki gradonačelnik će posjetiti manastir Žitomislić, a prije toga obići Sabornu crkvu Svete Trojice.

Stanivuković je danas, naime, trebao prisustvovati i tradicionalnim skokovima sa Starog mosta u Mostaru, ali je Organizacioni odbor Kluba Skakača u vodu "Mostari" poziv povukao zbog komentara na odluku Valentina Incka (Inzko) da nametne dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Povlačenje pozivnice

- Poštovani gradonačelniče Stanivuković, jako nam je žao što vaš dolazak na 455. tradicionalne skokove ovim putem otkazujemo. Srebrenica je bolna rana svih nas i uvijek će biti. Na ovom mostu 11. srpnja skokom bez aplauza 'Mostari' obilježavaju Dan žalosti. Srebrenica je otvorena rana svih nas, a vaše izjave u medijima su nešto što je dodatno potreslo sve nas i ovom narodu ponovo stavilo sol na otvorenu ranu - napisao je ranije Klub Skakača u vodu "Mostari" na Facebooku.

Gradonačelnik Banja Luke je nakon povlačenja pozivnice odgovorio Organizacijskom odboru Kluba Skakača kako je njegov stav po tim pitanjima bio poznat i ranije.

- Moj stav po ovim pitanjima je bio poznat i prije nego što sam dobio poziv da prisustvujem tradicionalnim skokovima sa Starog mosta. Smatram da ono što se dogodilo prije više od 30 godina ne može i ne treba utjecati na to da danas uživamo u skokovima i zajedno gradimo mostove zajedništva i saradnje. Mnogi skakači iz Mostara su bili naši gosti na skokovima u Banjoj Luci. Moj stav je i tada bio poznat - kazao je, između ostaloga, u odgovoru Stanivuković.

  • Draško Stanivuković

    Draško Stanivuković

    Foto: Agencije


Stanivuković je danas kazao medijima:

- Ne mogu da dopustim kao čovjek da jedan klub takvu vrstu tradicije prekine. Ovo je jedna viša ideja, treba da sarađujemo, da gradimo prijateljski odnos i da se uzajamno posjećujemo. Moj dolazak, ja mislim da je nešto pozitivno”, kazao je Stanivuković.

Pojasnio izjavu

Pojasnio je svoju izjavu o odluci Incka te kazao da se protivi toj vrsti da nekom nešto nameće.

- Uvijek sam se borio za sve vrste sloboda i iznošenje stavova bilo kojih pogleda i podržavam da neko misli drugačije od mene, ali ne želim da mi zabrani da mislim, to je suština i to je bila suština mog komentara - istaknuo je Stanivuković, dodavši da se predivno osjeća u Mostaru te da ne zamjera na izjavi Klubu skakača u vodu Mostar.

- Želim svim takmičarima puno uspjeha, a vi znate da sam ja neobičan. Možda se i spustim do Starog mosta u 16 sati. Ne volim bilo koju vrstu stega i da mi bilo ko šta ograničava – zaključio je Stanivuković u Mostaru.

NA VRH

Podijeli članak na