REAKCIJE

Sudija u Banjoj Luci podnio ostavku zbog Inckove odluke

Milan Blagojević sudija Okružnog suda u Banjoj Luci. Arhiv

Piše: E. H.

25.7.2021

Milan Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjoj Luci podnio je ostavku nakon što je visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranja genocida i drugih zločina, ako i veličanje ratnih zločinaca.


Kriminalac Valentin Incko

- U toj odluci, kao i u svim prethodnim, visoki predstavnik se poziva na tačku XI.2. zaključaka fantomskog savjeta za primjenu mira u BiH, usvojenih u Bonu 9. i 10. decembra 1997. godine. Drugim riječima, kriminalac Valentin Incko i bulumenta kriminalaca iz OHR-a smatraju da im ta tačka navodno daje pravo da ovdje nameću zakone, što je ne samo kriminalno, nego je i toliko podlo da zaslužuje da bude prezreno, ali i da se ovdašnjim ljudima objasni suština tog kriminala - napisao je Blagojević.

Dodao je da niko pa ni UN nema pravo da u nekoj drugoj državi odlučuje umjesto nadležnih institucija te države.


OHR nema pravo

- Jasno je da OHR ni prema jednom izvoru prava, kako međunarodnom, tako i unutrašnjem, nema niti može imati pravo da nameće zakone u BiH - poručio je Blagojević.

Podsjećamo, Blagojević je ranije došao u fokus javnosti jer je odbijao primjenjivati Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, koji je nametnuo visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) 2005. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.