TRADICIJA

Sa Starog mosta danas će se otisnuti 31 skakač, Mostar ponovo procvjetao

U kategoriji skokova na noge, za sada, prijavljeno 16 skakača, a 15 na noge, kaže Oručević

Piše: M. Smajkić

25.7.2021

Danas u staroj gradskoj jezgri: Velike gužve - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Jedna od najpoznatijih sportsko-turističkih manifestacija u regionu, skokovi sa Starog mosta u Mostaru danas će po 455. put biti održani s početkom u 16 sati.

Tako će se danas sa UNESCO-ovog spomenika u hladnu Neretvu otisnuti 31 skakač, koji su u Mostar, osim BiH, stigli i iz Srbije te Crne Gore.

- Nakon ljekarskog pregleda, poznat je i broj takmičara i za sada je u kategoriji skokova na glavu prijavljeno njih 16, a na noge 15. Međutim, nije isključeno da do početka takmičenja ne bude još koja prijava, nekoliko njih nam se javilo da neće stići na pregled, ali ljekar je tu i svi će biti pregledani-rekao nam je Saša Oručević, portparol Kluba skakača u vodu „Mostari“, koji tradicionalno organiziraju ovu manifestaciju.

Oručević nam je rekao da grupa skakača s Kosova, do sada, nije stigla vjerovatno, zbog problema s vizama.

On se osvrnuo i na jučerašnju „Šlaufijadu“ , koja je održana nakon više od 10 godina te juniorske skokove, kao i današnje preplivavanje Neretve, a sva tri događaja su u fokusu imali djecu i mlade.

-Baš su sva tri događaja bila lijepa i atraktivna i drago nam je da se vraća taj duh, a nadati se da će Neretva biti čistija i da će sve više biti i plivača, samim tim i skakača. Preostaje nam, eto, da vidimo šta će polučiti projekt kolektora i prečistača- kazao nam je Oručević.


Oručević: Sve spremno. Avaz

U odnosu na prošlu godinu kada je zbog loše epidemiološke situacije i mjera koje su bile na snazi ovu manifestaciju moglo pratiti svega 100 osoba, ovogodišnji skokovi su i u znaku vraćanja publici.

- Nemamo zvaničnih mjera, ali se nadamo i to smo napomenuli da će se ljudi, makar, pridržavati onih osnovnih mjera, socijalne distance i slično. Međutim, vidimo da je velika gužva u Starom gradu i da je Mostar, zapravo, procvjetao-naglasio je Oručević.

Zaista, u staroj gradskoj jezgri je izuzetno veliki broj turista, kako iz cijele BiH, tako i stranih državljana. Turistički radnici su izuzetno zadovoljni današnjom slikom i kako su nam kazali, sezona poprima prave obrise.

Inače, o pobjednicima će odlučiti žiri u sastavu, Alica Jakirović, Haris Džemat, Samir Zukanović, Haris Škoro i Branko Bogičević. Između dvije serije će biti priređeni i revijalni skokovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.