INICIJATIVE

Institut za istraživanje genocida traži od Kanade da predloži suspendovanje Dodika iz politike

Dodik crpi energiju za svoje antidržavno djelovanje protiv BiH negiranjem genocida u Srebrenici, rekaoje Ramić

Milorad Dodik. Avaz

Fena

26.7.2021

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić uputio je pismo premijeru Kanade Justin Trudeau u kojem od te države traži da zaštiti teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenost BiH te da predloži visokom predstavniku da trajno suspenduje Milorada Dodika iz politike.

Ramić u pismu ocjenjuje da je Dodik, odbacivanjem odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, ponovnim negiranjem genocida te najavom disolucije države BiH, opasno ugrozio mir i sigurnost.

- Dodik crpi energiju za svoje antidržavno djelovanje protiv BiH negiranjem genocida u Srebrenici, negiranjem pravosnažnih presuda svjetskih sudova i njihovim svođenjem na političke sudove, suprotstavljanjem evroatlanskim integracijama države BiH, prihvatanjem antiustavne i anticivilizacijeske proslave 9. januara kao dana manjeg entiteta, zalaganjem za odcjepljenje manjeg entiteta i njegovo svođenje na samostalnu državu koju treba pripojiti Srbiji - navodi Ramić.

Podvlači također da je Inzkova odluka o zabrani negiranja genocida naišla na veliko odobravanje mnogih Kanađana, prijatelja istine i pravde, aktivista i boraca za ljudska prava i slobode te mnogih kanadskih naučno istraživačkih institucija.

- Zahvalni smo Kanadi što je priznala odluke međunarodnih i nacionalnih sudova o genocidu u Srebrenici sa dvije parlementarne rezolucije, što je utvrdila 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na čitavoj teritoriji Kanade, što se u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipeku nalazi stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici, što u kanadskom gradu Windsoru imamo spomenik žrtvama genocida u Srebrenici - piše u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.