AFERE

Potvrđeno pisanje "Avaza": Inspekcija uputila zamolnicu Hrvatskoj o školovanju Sebije Izetbegović, evo šta tačno traže

Traži se službeno očitovanja i potvrđivanja vjerodostojnosti dokumentacije izdate od strane Medicinskog fakulteta Sveučilista u Zagrebu na ime Sebije Izetbegović

M. Aščić
 • Sebija Izetbegović

  Sebija Izetbegović

  Foto: Avaz


Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo zatražila je, putem međunarodne pravne pomoći, podatke od obrazovnih institucija Hrvatske kako bi se provjerilo školovanje Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u ovoj državi. 

Ovu informaciju objavili smo prošle sedmice.

Iz Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo jutros su potvrdili pisanje "Avaza", u odgovoru na upit koji smo im poslali.

- Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je dana 19.07.2021.godine putem Ministarstva pravde BiH (Sektor za medjunarodnu i entitetsku pravnu pomoć i saradnju) uputila Zamolnicu nadležnim organima Republike Hrvatske ( Uprava za visoko obrazovanje, Služba prosvjetne inspekcije) i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, radi službenog očitovanja i potvrđivanja vjerodostojnosti dokumentacije izdate od strane Medicinskog fakulteta Sveučilista u Zagrebu na ime Izetbegović Sebije - stoji u odgovoru iz KUIP-a na upit "Avaza".

Zahtjev za dodatnim provjerama, podsjećamo, uslijedio je nakon što inspekciji na Medicinskom fakultetu u Sarajevu nije predočena relevantna dokumentacija koja se odnosi na stečena prava studentice Izetbegović na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 • Šta je Medicinski fakultet odgovorio Rektoratu UNSA

  Šta je Medicinski fakultet odgovorio Rektoratu UNSA

  Foto: Avaz


Inspekcija je okončala nadzor prije mjesec, ali, budući da tada nisu dobili svu potrebnu dokumentaciju, najavili su dodatne provjere koje se odnose na uvid u nastavne planove i programe te fond sati časova predavanja. Ovi podaci ranije nisu bili dostavljeni ni Univerzitetu u Sarajevu (UNSA).

Još je pitanje šta će sada uraditi Tužilaštvo Kantona Sarajevo jer je dopis iz Zagreba dokaz da je “školovanje” Sebije više nego sporno i da se opravdano sumnja da je riječ o krivičnom djelu.

Inspekcija je prošli mjesec utvrdila da je za izbor asistenta bila potrebna ukupna prosječna ocjena 8, a iz predmeta za koji se konkurira za asistentsko mjesto 9.

Međutim, Izetbegović je imala prosjek 7,38, a iz predmeta Ginekologija i akušerstvo, za koji je izabrana u zvanje asistenta - 7.

Na taj način u pitanje se sada dovode i magisterij i doktorat Sebije Izetbegović. Sada je upitno i njeno daljnje akademsko napredovanje.

Više o temi Sebija Izetbegović

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Korupcija koči investicije
NA VRH

Podijeli članak na