SLUČAJ DIPLOMA

Sud BiH odbio žalbu Tužilaštva, ali ostaju na snazi mjere zabrane Osmanu Mehmedagiću

Kako saznajemo, Sud je odbio i žalbu Mehmedagićevih advokata, koji su tražili da mu se ukinu i mjere zabrane

Osman Mehmedagić: Brani se sa slobode. Avaz

Piše: M. Aš.

26.7.2021

Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je žalbu Tužilaštva BiH na rješenje sutkinje Tatjane Kosović da se nedavno hapšenom direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću umjesto pritvora odrede mjere zabrane.

U žalbi se tražilo da sud preinači odluku i odredi mjeru pritvora kao jedinu adekvatnu za neometan nastavak postupka. Međutim, žalba je odbijena, saznaje "Avazov" portal.

Sud je odbio i žalbu Mehmedagićevih advokata, koji su tražili da mu se ukinu i mjere zabrane. To znači da i dalje Sud smatra da postoji osnovana sumnja. 

Pritvor je bio zatražen zbog bojazni da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo, utjecati na svjedoke i sakriti dokaze te da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti.

Direktora OSA-e, podsjećamo, prije dvije sedmice su prema naredbi Tužilaštva BiH, uhapsili pripadnici MUP-a KS. Kako je zvanično saopćeno iz Tužilaštva BiH, Mehmedagić se tereti za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.

Odmah nakon hapšenja uslijedio je žestok pritisak vlasti i režimskih medija okupljenih oko SDA na Tužilaštvo BiH i Sud da se pusti na slobodu.

Zabranjen mu je kontakt sa svim svjedocima i osumnjičenima u aferi "Diploma" uključujući i približavanje njima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.