NAKON DRAMATIČNOG APELA

Osigurana sredstva za pomoć Ćamilu Pršešu: Najviše me dirnula reakcija kolega iz MUP-a

Nikad nisam sumnjao u ovaj grad, ali da će u ovolikoj mjeri skočiti svi ni u snu nisam mogao zamisliti

Piše: A. Bajramović

26.7.2021

Pršeš: Hvala mom Goraždu. A. Bajramović

Za samo petnaestak dana penzionirani policajac Ćamil Pršeš iz Goražda uspio je osigurati sredstva za nabavku i implantaciju ICD defibrilatora, uređaja koji će mu, nakon teškog infarkta, u slučaju novog srčanog udara spasiti život. Nakon dramatičnog apela kojeg su prenijeli "Avaz" i drugi mediji, hitno su reagirali građani, udruženja, sportski klubovi, institucije i preduzeća iz Goražda i dijaspore.

– Ja nikad nisam sumnjao u ovaj grad, ali da će u ovolikoj mjeri skočiti svi ni u snu nisam mogao zamisliti. Najviše me dirnulo, najviše mi je srce zaparala reakcija mojih kolega iz MUP-a, ali i svih ostalih. Nisam provjeravao precizan iznos, ali to je to. Ja mogu samo reći – hvala mom Goraždu. Sad je sezona godišnjih odmora, pa ću nakon 4. avgusta znati termin kada bih se javio u kliniku u Tuzli – kazao nam je Pršeš.  

Podsjetimo, po pravilnicima koji su na snazi, Pršeš nema pravo na sufinansiranje troškova ove vrste zdravstvene usluge. To je bio povod za dramatičan apel u kojem je državi poručio da joj ne halali nijednu kap krvi koju je za nju prolio, a tokom opsade Goražda četiri puta je ranjen.

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje BPK Goražde ipak su iz vanrednih sredstava izdvojili 6.000 KM za nabavku uređaja, čija je cijena oko 15.800 KM, te najavili plaćanje troškova operativnog zahvata i liječenja u Tuzli.

– Pravilnik o obimu prava osiguranih lica na korištenje ortopedskih i drugih pomagala periodično se mijenja, a mi ćemo pri prvoj narednoj izmjeni ICD defibrilator uvrstiti na listu, kako se ovakve situacije više ne bi ponavljale – kazao nam je direktor ZZO BPK Salem Halilović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.