VELIKE GUŽVE

Sarajlije u redu za novi pasoš čekaju i po nekoliko sati, MUP produžio radno vrijeme

Građani koji su došli predati ili preuzeti dokumentaciju satima stoje u redu, a sve dodatno otežavaju visoke temperature

Piše: M. Begović

26.7.2021

Čekanje dodatno otežavaju i visoke temperature. M. Begović

Mnogi građani Sarajeva, ali i dijaspora satima čekaju ispred MUP-a KS u redu za izdavanje novih dokumenata.

Kako su nam rekli iz MUP-a KS, povećan je broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava u Kantonu Sarajevo.

Sve ovo uzrok je velikih gužvi ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (MUP KS) u šta smo se uvjerili i danas.


Fizička distanca se ne poštuje

Građani koji su došli predati ili preuzeti dokumentaciju satima stoje u redu, a sve dodatno otežavaju visoke temperature.

- Vidjela sam na internetu da je pasoš moje majke gotov tako da dolazim po njega iz Vogošće. Jutros sam došla na šalter u 9:30, već je bila gužva, i rekli su mi da dođem tek oko 13-13:30. Ne mogu više na nogama da stojim, još sam i na taksi platila 20 KM da bih stigla na vrijeme. Srećom ne dešava mi se ovo često – rekla nam je građanka Jasmina.

Kako se može vidjeti na fotografijama, fizička distanca se ne poštuje, a mnogi stoje u gužvi bez maske na licu. Uz sve to čekaju i po nekoliko sati.


Izdavanje dokumenata u roku od 15 dana

U saopćenju MUP-a KS građani se mole za strpljenje i razumijevanje. Također ističu da se na vrijeme podnese zahtjev za izdavanje novih dokumenata. 

- Organizovali smo uređen sistem ulaska u šalter salu kako bismo ispoštovali naložene epidemiološke mjere te molimo i građane Kantona Sarajevo da daju svoj doprinos u realizaciji istih. Zaprimanje zahtjeva na svim raspoloživim šalterima vrši se od 7:30 do 16 sati što će smanjiti vrijeme čekanja. Naložili smo uposlenicima Sektora putnih isprava da produže svoj rad nakon 16 sati kako bi uradili obradu zahtjeva i iste uputili u štampu što za rezultat ima da se putne isprave u prosjeku izdaju u roku od 15 dana (zakonski rok je 30 dana) - saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Prema informacijama MUP-a KS, do 25. juna je zaprimljeno skoro pa dvostruko više zahtjeva za izdavanje pasoša nego za cijeli juni prošle godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.