SAOPĆENJE

Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Apsolutna je neistina i zlonamjerna laž da je Bisera Turković zaustavila nabavku vakcina iz Katara

Autori takve apsurdne klevete će se suočiti sa tužbom kod nadležnog suda, stoji u saopćenju

A. Ka.

Bisera Turković

Foto: Agencije


Apsolutna je neistina i zlonamjerna laž, prenesena u pojedinim medijima, da je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova dr. Bisera Turković zaustavila nabavku vakcina iz Katara, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Više od 30 zvaničnih sastanaka

- Autori takve apsurdne klevete će se suočiti sa tužbom kod nadležnog suda. Javnost u Bosni i Hercegovini zna da su ministrica Turković, ali i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, od samog početka pandemije maksimalnim intenzitetom, u skladu sa propisima, uključeni u proces nabavke i osiguravanja vakcina protiv koronavirusa. Tvrdnja da je ministrica Turković zaustavila bilo kakvu nabavku može biti samo zlonamjeran pokušaj diskreditacije, očito u interesu onih koji ne žele dobro ovoj zemlji i građanima, a u okviru kampanje koja se vodi protiv BiH – navodi se u saopćenju.

U proteklim mjesecima, kako su saopćili, ministrica Turković je imala više od 30 zvaničnih sastanaka i telefonskih razgovora sa brojnim visokim zvaničnicima iz cijelog svijeta, a u fokusu razgovora je bila distribucija i kupovina vakcina za Bosnu i Hercegovinu. Sve to su pratile i snažne aktivnosti cijele DKP mreže i drugih zvaničnika MVP BiH.

- Između ostalih, razgovarala je sa glavnim medicinskim savjetnikom predsjednika SAD-a Antonije Faučijem, ministrima vanjskih poslova Austrije, Njemačke, Francuske...visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU). Upravo nakon sastanka sa evropskim komesarom za upravljanje krizama saopćeno je da će Bosna i Hercegovina u drugoj polovini marta dobiti prvi kontigent vakcina iz mehanizma COVAX, što se i desilo 25. marta 2021. godine. Od ovog datuma su započele redovne isporuke vakcina iz COVAX mehanizma koje i dalje traju.

Istovremeno, nakon brojnih razgovora sa ministrom vanjskih poslova Austrije koja je u okviru programa EU4Health bila zadužena za BiH ministrica Turković je obaviještena da će BiH dobiti 214.000 vakcina Pfizer-BioNTech, najviše u regiji te da će prvi kontigent stići 4. maja. Vakcine su stigle i od tada su isporuke redovne.

Također, o mogućnostima kupovine i nabavke vakcina razgovarala je i sa ministrima iz Kraljevine Saudijske Arabije, UAE, Omana, Bahreina, Katara, Hrvatske, Japana... te sa direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hansom Klugeom.

Netačne informacije

Nakon sastanka, g. Hans Kluge je saopćio: „Bisera Turković i Ministarstvo vanjskih poslova BiH odigrali su ključnu ulogu u COVID-19 diplomatiji vakcina na zapadnom Balkanu“. Ovo je za Ministarstvo vanjskih poslova i ministricu važno priznanje za napore koje poduzimaju. Ostvareni su brojni i važni kontakti sa ambasadama i drugim predstavnicima iz Poljske, Bugarske, Ruske Federacije, NR Kine, Izraela, Sjedinjenih Američkih Država, Južnoafričke Republike, Austrije, Francuske, Danske, Švedske... – stoji u saopćenju.

Dodaju da je „dolazak više od 1,6 miliona vakcina u BiH potvrda je da su napori institucija BiH, uključujući i MVP BiH dali rezultata. Aktivnosti, u skladu sa našim nadležnostima, će biti nastavljene s ciljem nabavke i kupovine većeg broja vakcina“.

- Očita namjera plasiranja netačnih informacija je pokušaj da se naruše izuzetno dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Države Katar.

Koliko je netačna i apsurdna tvrdnja iznesena u javnosti, najbolje govori činjenica da je Država Katar još prije nekoliko sedmica upravo na inicijativu ministrice Turković za BiH izdvojila finansijska sredstva od blizu milion konvertibilnih maraka za nabavku vakcina, a koja će biti operativna kada se stvore uvjeti za nabavku vakcina na tržištu – saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

NA VRH

Podijeli članak na