PARLAMENT BIH

Otkazana sjednica Predstavničkog doma: Zastupnici iz RS bojkotuju rad

Smatramo da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH - Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara - istaknuto je na jučerašnjem sastanku

Parlament BiH: Zastupnici iz RS nisu došli. Fena

Piše: L. Memčić

27.7.2021

Zbog nedolaska zastupnika iz RS, otkazana je redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Potvrdio je to novinarima nakon sjednice proširenog Kolegija Doma predsjedavajući Kluba poslanika Naša stranka - Nezavisni blok Predrag Kojović.

- Održana je sjednica proširenog Kolegija Predstavničkog doma i donesena je odluka da se današnja sjednica otkaže. Naredna sjednica bit će zakazana početkom devetog mjeseca - kazao je Kojović.

Naime, na jučerašnjem sastanku stranaka iz RS, donesen je zaključak da zastupnici neće prisustvovati sjednicama.

- Smatramo da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH - Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara - istaknuto je na jučerašnjem sastanku.

Naime, jučer su lideri parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, na sastanku u Banjoj Luci povodom odluke visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, zaključili da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH - Predsjedništvu, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je pojasnio da to znači konkretno da srpski politički predstavnici u institucijama BiH neće učestvovati u radu i neće donositi nikakve odluke do daljnjeg, dok se ovo pitanje ne riješi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.