STAVOVI

Profesor Kazaz za "Avaz" o bojkotu sjednice: Dodik vodi RS u potpunu međunarodnu političku izolaciju

Nametanje zakona o zabrani negiranja genocida civilizacijsko je dostignuće. Dodik bi spasio RS kada bi prihvatio odrednice tog zakona, rekao je Kazaz

Kazaz: Samo su im blokade ostale. Arhiv

Piše: L. Memčić

27.7.2021

Enver Kazaz, politički analitičar, nakon otkazivanja sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog nedolaska zastupnika iz RS, rekao je za "Avaz" da je Miloradu Dodiku i njegovom režimu ostalo samo da pokušaju blokirati rad državnih institucija.



Politička izolacija

- On se pokušava sakriti iza ukupne političke scene u RS i Skupštine RS. To su dosta jaki instrumenti blokade države, međutim ono što je vrlo jasno, takvim potezima Dodik vodi RS u potpunu međunarodnu političku izolaciju s mogućim sankcijama različitih vrsta - istakao je Kazaz.

On smatra da je nametanje zakona o zabrani negiranja genocida civilizacijsko dostignuće te da bi Dodik spasio RS kada bi prihvatio odrednice tog zakona.


Nacrt budžeta i dalje na čekanju

Na dnevnom redu današnje sjednice bio je i Nacrt zakona o budžetu državnih institucija BiH za 2021. godinu, a naredna sjednica najavljenja je za početak septembra što znači da Nacrt budžeta neće biti usvojen do tada.

 Kazaz smatra da je država i do sada bila blokirana, a ne samo neusvajanjem budžeta. 

- To su radili Tegeltija i ostali članovi Vijeća ministara iz RS, a Federaciju blokira HDZ. Mi smo u ovom trenutku u poziciji da imamo blokadu na obje razine vlasti. Neusvajanje budžeta šteti svim institucijama u BiH, ne samo državnim, a najviše štete prouzročit će onim ljudima iz RS koji su egzistencijalno vezani za institucije na državnom nivou - zaključio je Kazaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.