GRANIČNA POLICIJA BIH

Galić u Zvorniku: Skoro svi kapaciteti usmjereni na zaštitu istočne granice

Pripadnici Jedinice GP Zvornik izloženi su svakodnevnim opasnostima, ali to ih ne sprečava da bilježe jako dobre rezultate u sprečavanju krijumčarenja i odvraćanju migranata od pokušaja nezakonitih prelazaka državne granice

Zoran Galić i Dragan Kulić razgovarali su s Muamerom Fazlagićem. GPBiH

L. S.

27.7.2021

Direktor Granične policije (GP) Bosne i Hercegovine Zoran Galić i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić sastali su se danas u Zvorniku s komandirom Jedinice granične policije Zvornik Muamerom Fazlagićem.

Razgovarali su o radu i trenutnim aktivnostima u zoni odgovornosti Jedinice GP Zvornik, o stanju na državnoj granici, s naglaskom na istočnu granicu, kao i o mjerama i aktivnostima koje se poduzimaju na sprečavanju nezakonitih migracija. 

Učesnici sastanka razgovarali su i o problemima s kojima se svakodnevno susreće ova policijska agencija i njeni službenici, počevši od nedostatka ljudskih resursa i materijalno-tehničkih sredstava.



Kulić, Galić i Fazlagić tokom susreta u Zvorniku. GPBiH

Galić je istaknuo da GPBiH kontinuirano prati stanje nezakonitih migracija i poduzimaju sve potrebne aktivnosti kako bi se maksimalno zaštitila državna granica.

- Uprkos tome što Granična policija nema dovoljno ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava, skoro svi postojeći kapaciteti usmjereni su na istočni dio državne granice. Pripadnici Jedinice GP Zvornik izloženi su svakodnevnim opasnostima, ali to ih ne sprečava da bilježe jako dobre rezultate u sprečavanju krijumčarenja i odvraćanju migranata od pokušaja nezakonitih prelazaka državne granice, gdje je najveći migracijski pritisak od početka migrantske krize - rekao je Galić, saopćeno je iz GPBiH.

Na sastanku su precizirane aktivnosti koje će se provoditi u narednom periodu i dogovorena je strategija kojom će se nastaviti realizirati nadzor i osmatranje, prikupljati obavještajno-sigurnosni podaci, postavljati zasjede i nadzorni punktovi te poduzimati sve ostale mjere u borbi protiv nezakonitih migracija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.