DANAŠNJA SJEDNICA

Predstavnički dom FBiH usvojio zakon o roditeljima njegovateljima

Roditelji-njegovatelji imaju pravo na mjesečnu naknadu u visini iznosa neto najniže plaće u FBiH, rekao je Drljača

Parlament FBiH: Nije bilo glasova protiv. Arhiv

Piše: L. Memčić

27.7.2021

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Federacije BiH usvojen je zakon o roditeljima i njegovateljima u FBiH. Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike, je istakao da se radi o jednom od najhumanijih zakona koji je donesen. Sada je na Domu naroda FBiH da potvrdi ovaj zakon.



Napraviti analizu zakona

- Djeca sa invaliditetom u razvoju su jedna od najosjetljivijih kategorija, a čiji roditelji zbog cjelodnevne brige nisu u mogućnosti da ostvare pravo na rad. Ovaj problem prepoznali su članovi oba doma Parlamenta Federacije BiH, Vlada FBiH i udruženja koja se staraju o ovoj djeci. U tom smislu bilo je potrebno sistemski urediti ovo pitanje, status roditelja-njegovatelja. Radi se o jednom od najhumanijih zakona, da usvojimo obavezu, zaključak da u narednih šest do osam mjeseci napravimo analizu zakona. U kratkom periodu bit će i zakon o socijalnim uslugama - rekao je Drljača.

Osobe iz reda srodnika

Status roditelja-njegovatelja priznaje se osobi koja je nezaposlena, prijavljena na birou za zapošljavanje i to do navršene 65. godine života, neovisno o godinama starosti djeteta. Ovaj status mogu ostvariti i osobe iz reda srodnika koje je u skladu sa odredbama Porodičnog zakona nadležno tijelo imenovalo za staratelja djeteta.

- Roditelji njegovatelji imaju pravo na mjesečnu naknadu u visini iznosa neto najniže plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o radu, pravo na penzijsko-invalidsko osiguranje, zdravstveno i osiguranje u vrijeme nezaposlenosti - rekao je Drljača.


Značajan korak

Donošenje zakona pozdravila je i zastupnica Alma Kratina te je naglasila da se radi o veoma značajnom koraku. Istog mišljenja je bio i zastupnik Irfan Čengić.

- Želim se zahvaliti premijeru FBiH, ministrici finansija i resornom ministru na ovom zakonu. Upravo tim redom se zahvaljujem. Najvažnije je da roditelji dobivaju status njegovatelja. Ovim zakonom niko neće izgubiti ali će hiljade porodica dobiti pravo da budu roditelji njegovatelji - rekao je Čengić.

Nije idealan

Ines Kavalec, predsjednica Udruženja "Dajte nam šansu" kazala je zastupnicima da ovaj zakon nije idealan.

- Živimo u državi koja ne vodi brigu o najosteljivijim. Hvala Vladi FBiH, parlamentarcima, na ovom zakonu. Ovaj zakon je jedan vid socijalne zaštite, i nemojte ga miješati sa obrazovanjem ove kategorije. Obrazovanje je jako loše. Zato, zavrnite rukave, znate šta nedostaje ovoj populaciji i pokrenite nešto - kazala je Kavelec.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.