SAOPĆENJE SDP BIH

Nikšić pozvao Incka da uskrati primanja svim dužnosnicima koji blokiraju rad bh. institucija

Vjeruje da će se ovako doprinijeti brzoj deblokadi rada institucija, jer su im lični interesi i beneficije ipak prioritetni

Nikšić: Spriječavaju funkcionisanje institucija sistema. Arhiv

L. M.

27.7.2021

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić pisao je Valentinu Incku (Inzko), tražeći uskraćivanje primanja svim dužnosnicima koji učestvuju u neustavnoj blokadi institucija.



Isplaćivanje plaća

U pismu Inzku Nikšić poziva Visokog predstavnika da donese odluku kojom će izabranim, imenovanim i uposlenim dužnosnicima u institucijama BiH na svim razinama, koji odluče svjesno i namjerno bojkotovati radne obaveze, biti uskraćeno isplaćivanje plaća i doprinosa jer takvim postupanjem onemogućavaju i spriječavaju funkcionisanje institucija sistema.

Također, zatražio je da se popratnom odlukom ovlaštenja imenovanih rukovodilaca javnih organa i institucija koji budu izbjegavali svoje radne obaveze biti prenesena na njihove zamjenike, pomoćnike ili druge neposredne podređene koji će obnašati te poslove.

Brža deblokada

Istakao je da ovakvu odluku smatra korisnom jer vjeruje da će doprinijeti bržoj deblokadi rada institucija, s obzirom na iskustva koja pokazuju da su spomenutim grupacijama lični interesi i beneficije ipak prioritetni.

 Donošenje ovakve odluke Nikšić smatra nužnim korakom i kako bi se osiguralo da nasljednik Inzka, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), prvog radnog dana ne zatekne stanje potpune blokada institucija i nepotrebno produbljene političke krize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.