OPĆINA KONJIC

Podrška projektu malih hidroelektrana na Neretvici

Sprečavanje i obustava izgradnje neminovno vodi do tužbe

Fena

27.7.2021

Na sastanku iskazana saglasnost za realizaciju projekta. Fena

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić izrazio je bezrezervno opredjeljenje za realizaciju projekta izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici u skladu s Ugovorom o koncesiji, drugim ugovorima i svim preuzetim obavezama.

Na sastanku načelnika Ćatića i izvršnog direktora za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senada Salkića ukazano je da sprečavanje i obustava izgradnje neminovno vodi do tužbe od investitora Elektroprivrede BiH za zaštitu prava i obeštećenja, što bi za općinu Konjic značilo značajno finansijsko opterećenje.


Povrat sredstava

Postupak bi podrazumijevao deeksproprijaciju i povrat uloženih višemilionskih sredstava, te novca uloženog u Program prijateljskog okruženja i druge svrhe.

Na sastanku na kojem je razgovarano o daljim aktivnostima u vezi s obezbjeđenjem početka izgradnje dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće, izražena je saglasnost o zajedničkom djelovanju na realizaciji projekta i dogovorena izrada akcionog plana s jasno definisanim zadacima i obavezama Elektroprivrede BiH, Općine Konjic (i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji bi izvođaču radova trebalo da osigura nesmetani pristup gradilištu).


Jasna podrška

- Stav općine Konjic je presudan za ovaj projekt koji je od interesa i za Elektroprivredu i za općinu i načelnik Ćatić je bio decidan. Iskazana je jasna podrška, opredjeljenost i saglasnost za njegovu realizaciju. Potvrdu ovakvog stava očekujemo i od Općinskog vijeća na tematskoj sjednici koja bi trebalo da bude održana u narednom periodu - naglasio je Salkić.

Tokom razgovora na kojem je dogovorena dinamika daljih aktivnosti, ukazano je na činjenicu da organizatori i učesnici događaja od 1. juna 2020. i 14. juna 2021.godine, kada je spriječen ulazak izvođača radova na gradilište, nemaju podršku općine Konjic.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.