ZBOG BOJKOTA

Kod Neuma gori šuma, Dodik odbija dati saglasnost za pomoć helikoptera

Član predsjedništva odbija poslati pomoć zbog odluke Narodne skupštine RS da državnici iz ovog entiteta bojkotuju rad bh. institucija

Požar u šumi. SCREENSHOT

E. Ć.

27.7.2021

Vatrogasci Neuma, okolnih općina kao i mještani pokušavaju ugasiti požar koji je izbio u šumi i koji se proširio ka objektima, međutim to rade bez pomoći Oružanih snaga Bosne i Hercegovine s obzirom na to da Milorad Dodik ne želi dati saglasnost u Predsjedništvu BiH za korištenje helikoptera.

U poslijepodnevnim satima je buknuo požar na širem području Neuma koji je zahvatio borovu šumu. Vatra uništava travu i nisko rastinje, a prijetnja je i nekim objektima kao što je bivša tvornica pluta koja se nalazi u blizini. Na terenu su sve raspoložive ekipe, a neumski vatrogasci su zatražili pomoć i kolega iz okolnih općina.

Vatra se proširila i počela da prijeti kućama, pa je zatražen helikopter Oružanih snaga, ali pomoć ne pristiže i to zbog Milorada Dodika. Predsjedništvo je vrhovni komadant Oružanih snaga, a on, kao jedan od trojice članova, odbio je dati saglasnost za potrebu helikoptera.


Pretpostavlja se da je razlog ovakvog Dodikovog poteza odluka Narodne skupštine Republike Srpske da državnici iz ovog entiteta bojkotuju rad bh. institucija zbog toga što je Valentin Incko (Inzko) nametnuo izmjene zakona kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.