SJEĆANJA

Obilježena godišnjica stradanja 18 specijalaca na brdu Žuč: Dali su svoje živote za bolje sutra svih nas

Brdo Žuč je imalo ogroman značaj za opstanak Sarajeva, ali i cijele BiH

Poginuo je veliki broj boraca Armije RBiH. PRESS KS

S. Š.

27.7.2021

Povodom obilježavanja 28. godišnjice od pogibije 18 specijalaca, pripadnika Odreda policije MUP-a RBiH "Bosna", danas su u kasnim poslijepodnevnim satima ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović i ministar privrede KS Adnan Delić na Golom brdu, na Žuči, učenjem Fatihe, minutom šutnje te polaganjem cvijeća odali počast ovim najhrabrijim sinovima naše zemlje koji su svoje živote utkali u njenu odbranu.

Uspomene na ovaj tužni dan evocirao je emotivnim obraćanjem i ministar Osmanović, koji je sam bio aktivni sudionik bitke u kojoj su živote izgubili njegovi saborci.

- Tog dana se vodila žestoka bitka. Puno je granata palo, zbog čega će mi taj dan ostati u sjećanju dok sam živ. Osim mojih saboraca iz jedinice, nažalost, poginuo je veliki broj drugih boraca iz jedinica Armije RBiH. Među njima su bili i komandant Enver Šehović i braća Panjeta, čije mezare smo posjetili danas, jer su oni zajedno sa našim poginulim drugovima dali svoje živote za bolje sutra svih nas -  istakao je ministar Osmanović.

Obilježavanju je prisustvovao nekadašnji komandant ovog odreda Kemal Ademović, koji je se u svom govoru posebno osvrnuo na emotivno obraćanje ministra Osmanovića.

Brdo Žuč je imalo ogroman značaj za opstanak Sarajeva. PRESS KS

Naglasio je hrabrost svih specijalaca koji su učestvovali u ovoj bitki.

Podsjetio je i na značaj brda Žuč, sa svim njegovim dominantnim kotama, čija odbrana je imala ogroman značaj za opstanak Sarajeva, pa cijele BiH.

- Zajedno s Armijom RBiH, Specijalna jedinica tadašnjeg republičkog ministarstva unutrašnjih poslova uspjela je odbraniti to brdo. Bila je to izuzetno važna bitka - zaključio je komandant Ademović, te naglasio kako se njen značaj i danas u vojničkim i policijskim krugovima analizira i ističe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.