SKUPŠTINA BPK GORAŽDE

Rasprave koje priliče ulici i pijaci, a ne zakonodavnom organu

Tragikomedija u nastavcima u BPK traje već par godina

Skupština BPK. A. Bajramović

Piše: Al.B.

27.7.2021

Još jednu sjednicu Skupštine BPK Goražde obilježila je rasprava koja više priliči ulici, pijaci i lošijoj kafani nego zakonodavnom organu. Svađe, diskusije u jedan glas, živi prijenosi na društvenim mrežama, pauze, prethodili su konačnom dogovoru gdje ko treba da sjedi, pa je Edita Velić, smijenjena dopredsjedavajuća, ipak zauzela stolicu predviđenu za članove skupštinskog rukovodstva. Prvobitno, predsjedavajuća Aida Sirbubalo nije joj to dozvoljavala.

Na sjednici je, nakon nedavne ostavke ministra obrazovanja Armana Bešlije, na ovu poziciju imenovana diplomirani psiholog, Biljana Begović (DF), koja je položila svečanu zakletvu. Iako su poslanici tražili da se o tome raspravlja, većina nije prihvatila da se na dnevni red uvrste informacije o stanju tokom pandemije koronavirusa ili obustavljanju radova na gradnji tunela Hranjen.

Odbijena je i deklaracija kojom bi Skupština BPK podržala posljednju odluku visokog predstavnika o nametanju zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina i veličanje zločinaca. Iako je upitno koliko je visokom predstavniku važna i potrebna podrška iz ovog kantona zanimljivo je da su prijedlog deklaracije Edite Velić podržali i poslanici iz Kluba Srba, ali ne i vladajuće većine predvođene sa SDA.


Sa današnje sjednice. A. Bajramović

Tragikomedija u nastavcima u BPK traje već par godina. Građani nijemo gledaju i plaćaju poslanike Skupštine u kojoj se govori uglas, isključuju mikrofoni, gdje su važne samo pozicije, u kojoj se svi mehanizmi koriste za opstrukcije a priča se o svemu osim životnim problemima. Još uvijek su svježa sjećanja i na bruku iz jula 2019. kada je Daliborka Milović (Liberalna stranka) flašom gađala Editu Velić, tada članicu DF-a. Sa pozicije dopredsjedavajuće Velić je smijenjena u februaru ove godine, a takvu odluku kasnije je osporio i OHR. U međuvremenu, ljute protivnice Milović i Velić postale su političke saveznice, a Velić je, sa još dva vijećnika DF-a i bivšim SDA-ovcem Nijazom Musićem, pristupila Narodu i pravdi.


Tokom kandidature nove ministrice obrazovanja na površinu su isplivali problemi u DF Goražde, jer je ova pozicija prvobitno ponuđena dugogodišnjem prosvjetnom radniku Enesu Džemidžiću. Po nalogu iz centrale stranke, odluka je promijenjena, a Džemidžić je u svojoj reakciji naveo da je demokratija u Demokratskoj fronti nestala i da ima „osjećaj da ste u Sjevernoj Koreji, Bjelorusiji ili Afganistanu“. - Ako je i od Željka Komšića, previše je, a o ostalima koji su glasali za kandidatkinju, neka sudi javnost. Ja samo mogu još dodati: Sram vas bilo. Dragi sugrađani, pakujte što prije kofere i što dalje to bolje, od ovog jada, čemera, legla korupcije i nepotizma, nezasitih i ljudi bez trunke morala – poručio je.                                                             

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.