KORIDOR 5C

Napreduju radovi u Hercegovini: Zahuktala se gradnja kolosalnog mosta Počitelj

Počelo povezivanje rasponske konstrukcije između dva stuba u dužini od 147 metara. Most visok 100, a dug 970 metara

Piše: M. Smajkić

28.7.2021

Završena dva srednja stuba. M. Smajkić

Jedno od najvećih gradilišta na autocesti Koridora 5C trenutno je dionica Počitelj - Zvirovići, koja se u dužini od 11 kilometara gradi punom parom na jugu BiH. To je ujedno i jedna od najzahtjevnijih dionica na kojoj je u toku i izgradnja najvišeg mosta na Koridoru 5C. Izgradnjom mosta Počitelj, koja će koštati više od 65 miliona maraka, predviđeno je spajanje dvije obale rijeke Neretve.

Riječ je o kolosalnom mostu Počitelj, koji se proteže u dužini od 970 metara, a koliko su radovi na ovom objektu napredovali, govori podatak da su, praktično, završena dva srednja stuba od ukupno šest, čija je visina skoro 100 metara.


Zemljani radovi

Kada smo, prije tačno tri mjeseca, posjetili ovo gradilište, na stubovima je bilo izvedeno, kako nam je tada rečeno, 50 posto visine. Sada se došlo u fazu da je otpočelo povezivanje rasponske konstrukcije između ta dva stuba u dužini od 147 metara.

Vanja Podhradski, šef projekta na ovoj dionici iz JP „Autoceste Federacije BiH“, kazao je za „Avaz“ da je pet raspona na mostu u dužini od 147 metara, dok dužina dva prilazna iznosi 105 metara.


Urađena odvodnja

Istakao je da znatno napreduju radovi i na ostalim stubnim mjestima te da je izveden i jedan upornjak mosta.

- Na samoj trasi dionice, koja označava LOT 1, urađeni su zemljani radovi i radi se tamponiranje, a na tunelu Počitelj, u dužini od 1.300 metara, urađene su centralna odvodnja, kao i sekundarna obloga cijevi - rekao nam je on.

Moderna petlja

Inače, u okviru LOT-a 1, uz tunel Počitelj, među značajnim objektima je petlja Počitelj, s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, te tri vijadukta ukupne dužine 250 metara.

Izgradnja poddionice Počitelj - Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB) u iznosu od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od pet miliona eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.