KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Ifet Feraget: U svakoj državi bi, nakon odluke Suda, pala Vlada, neko bi bio uhapšen

Međutim kada bi se ovdje pojavio jedan novinar možete pretpostaviti o kome se radi, ja prema njemu ne bih imao nikakvo poštovanje

Piše: L. Memčić

28.7.2021

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, rekao je danas na konferenciji za medije, a nakon jučerašnje presude Vrhovnog suda Federacije kojom se Seferovići oslobađaju krivice za saobraćajnu nesreću u kojoj je prema navodima Tužilaštva KS smrtno stradao Dženan Memić na Ilidži 2016. godine, da zna da je Murizu puna kapa te saobraćajne nesreće.

 - Ovo što se jučer desilo, u svakoj pravnoj državi pala bi vlada, pale bi ostavke, trebao bi biti neko uhapšen. Mi se uvijek pitamo zašto je ovo ovako, zašto je ono onako, zašto nema vakcina, mi smo zapali u jednu situaciju gdje stvarno sebe moramo da preispitamo, ne pitajte šta će više država uraditi za vas, nego pitajte šta ćete vi učiniti za državu - rekao je Feraget.


Muriz Memić. Avaz

Što se tiče ove jučerašnje odluke Vrhovnog suda, Feraget je rekao da će krenuti obrnutim redom.

- Taj osjećaj koji imamo prema nekome zbog njegovog stava, zbog njegovog ugleda, taj osjećaj se zove poštovanje. Međutim kada bi se ovdje pojavio jedan novinar možete pretpostaviti o kome se radi, ja prema njemu ne bih imao nikakvo poštovanje, jer on on nije imao poštovanje - rekao je Feraget.

Govoreći o početku suđenja optuženoj Alisi Mutap i drugima, Feraget je kazao, s obzirom da je optužnica potvrđena, u toku je rok u kojem se razmatraju prigovori.

 - O tom prigovoru odlučuje isti taj sudija koji je i potvrdio optužnicu. Očekujem izjašnjenje o krivici krajem avgusta, a krajem oktobra možemo očekivati početak glavnog pretresa - kaže Feraget.

Feraget očekuje da Tužilaštvo BiH preuzme predmet Dženana Memića.


- Ljubo Seferović je bio objekat našeg interesovanja. On je oslobođen zato što nije bilo saobraćajne nesreće. Ubijeđen sam da će i on doći na red. Pravo optuženog je da se brani šutnjom, a on je priznao da se desilo nešto što se nije desilo. U toku postupka nije nikada htio da kaže da mu je neko prijetio, a država ima instrumente da ga država oslobodi straha. Ako on to ne prizna, onda mora biti procesuiran - smatra Feraget.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.