PROBLEMI

Nevolje mještana naselja pored Save: Šakali sve bliže prilaze kućama i napadaju domaće životinje

Već nekoliko puta nam kolju koke nosilje, stradaju psi i mačke, pa čak i divljač, kaže Barišić

B. Grgić

Barišić: Zapuštena imanja

Foto: Avaz


Šakali su prišli naseljima. U noćnim satima čuju se jezivi krici ovih opasnih zvijeri, a ujutro su evidentne štete. Najviše su ugroženi kućni ljubimci, ovce i živina.

U Mačkovcu i Bok Jankovcu, prigradskim mjestima pored Save, situacija se otima kontroli. Na sve strane su napuštena domaćinstva, zarasle njive i šikare, što je idealno za šakale.

  • Čatak: Velika šteta

    Čatak: Velika šteta

    Foto: B. GRGIĆ


- Već nekoliko puta nam kolju koke nosilje, stradaju psi i mačke, pa čak i divljač. Apelirao sam lovcima, ali šta vrijedi kad samo u našem naselju ima desetak napuštenih imanja. S druge strane savskog nasipa je na desetine hektara šikare - kazao je Josip Barišić, poljoprivrednik iz Bok Jankovca.

Šakali nadiru i u Lijevče polje. U Žeravici i Dubravama već su načinili pokolj na farmama ovaca i kunića. Ferid Čatak, iskusni lovac iz Dubrava, inače rekorder po broju odstrijeljenih šakala, kaže da akcije moraju biti opsežnije i češće.

- Neka se lokalna uprava i nadležni dogovore s lovačkim društvima. Na sve strane ima lisica, šakala i ostalih zvijeri. Ogromne su njive, obrasli su kanali oko naselja i to je šakalima idealna prilika da neopaženo dođu i naprave veliku štetu. Evo, ja sam prvi na raspolaganju, kao najiskusniji lovac - rekao je Čatak.

Poljoprivrednici i mještani naselja pored Save odlučni su u namjeri da zatraže zaštitu i putem poljoprivredne inspekcije i drugih organa. Sadašnje stanje je nesnošljivo i nemoćni su u borbi s velikim brojem predatora.

Više o temi Sava

BOSANSKA GRADIŠKA
Ostrvo polako nestaje, komunalci uređuju obalu
NA VRH

Podijeli članak na