SUD BIH

Afera "Respiratori": Edita Kalajdžić poručila Fadilu Novaliću, "čujte se, šefe, sa Sebijom oko cijena respiratora"

Tužilac Pašić je u više navrata naglasio da su pojedine poruke tokom komunikacije brisane

Dolazak optuženih u Sud BiH. Avaz

Piše: A. Ka.

28.7.2021

Ulaganjem materijalnih dokaza danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću i drugima optuženim u aferi "Respiratori", odnosno zbog nabavke 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina".

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Slali predfakture

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Tužilac Džermin Pašić je, među mnogim prepiskama optuženih, prezentirao i poruke koje Hodžić razmijenio sa Naserom Orićem.

- Fadil nas ubi' nogama – piše Hodžić, na što mu Orić odgovara:

- Pročitaj „Avaz“, lik nije normalan.

Hodžić je potom napisao:

- Ja Fadila jednim papirom mogu zakucati.

Tužilac Pašić izdvojio je i poruku iz 18. marta prošle godine kada je generalna sekretarka Vlade Federacije BiH Edita Kalajdžić poručila Novaliću:

- Čujte se šefe sa Sebijom (op. a. dirktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović) u vezi cijena respiratora". 

Tužilac Pašić je ponovo prezentirao poruku koju je Edvin Kučuković poslao, a u kojoj upozorava da nabavljeni respiratori nisu za liječenje ljudi. 

Tako 28. aprila Ganibegović šalje poruku:  

- Molim vas proslijedite ovo do premijera. respiratori nisu odgovarajući, pacijenti umiru na tim respiratorima, jer dolazi do rupture pluća. Ovakve vam mogu nabaviti hiljadu komada po cijeni od 9.000 dolara. Sjećate li se ove poruke, dobili smo baš te respiratore.

Braniteljica premijera Novalića Vasvija Vidović prigovorila je na ovaj dokaz, kazavši kako "mi do danas ne znamo ko je Edvin Kučuković".

Pašić je, također, prezentirao da su optuženi slali predfakture za respiratore, a ne fakture. Odbrane su prigovorile te su kazali da je to sastavni dio poslovanja.

Fikret Hodžić. Avaz

Tužilac Pašić je u više navrata naglasio da su pojedine poruke tokom komunikacije brisane. U jednoj prepisci Novalić piše „brišite poruke“.

Procurila afera

U jednoj poruci, koja je nastala nakon što u medijima procurila afera „Respiratori“, Novalić piše „da Jelka ne može raditi svakakve stvari, a da bude nevina“.

- I ove odluke je ona donijela, može zaustaviti kao ratu za „Energoinvest“ prošle godine – stoji u poruci.

U ranijim porukama Edita Kalajdžić upozorava Novalića.

- Šefe, ovaj ugovor treba odmah raskinuti i tražiti povrat para.

Novalić joj odgovara:

- Meni je, bebo, za danas, dosta. Kako ćemo poništiti ugovor, kad su pare otišle u Kinu, a ona odgovara: 

- Šta nas briga gdje su pare. Nije isporučio robu do 15. aprila, član 11 ugovora.

Novalić potom odgovara: 

- Šta je razlog raskida? Rok? Još bi se gore uvalili - odgovara Novalić, na šta mu ona odgovara da je "ugovor katastrofa".

Zakazano je naredno ročište

Istaknuta je i komunikacija između Hodžića i osobe imenovane kao Asim, a za koju se od ranije pretpostavlja da je riječ o funkcioneru SDA Asimu Sarajliću.  Sarajlić je u poruci napisao: "Fadil usro cijelu stvar, on je najodgovorniji. Ali sve što se desilo, moralo se desiti, Bog zna zašto je to dobro".

Naredno ročište zakazano je za 30. juli. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.