POSEBNA SJEDNICA NSRS

Šta piše u Prijedlogu zakona: Ko javno uvrijedi RS može završiti u zatvoru i do tri godine

Na dnevnom redu bit će i Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH

Кolegijum je odlučio da sjednica bude zatvorena za javnost. NSRS

Piše: A. J.

28.7.2021

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS koja je zakazana za petak na dnevnom redu će biti dvije tačke, a razmatrat će se po hitnom postupku. Prva je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, a druga Prijedlog zakona o dopuni Кrivičnog zakonika Republike Srpske.

- Кolegijum je odlučio da sjednica bude zatvorena za javnost, da se vodi objedinjena rasprava o obje tačke dnevnog reda, te da se Narodnoj skupštini mogu obratiti svi predstavnici političkih partija koji budu prisutni na sjednici i po jedan predstavnik klubova poslanika - navode iz Narodne Skupštine RS.

ATV je objavio sadržaj prijedloga zakona o dopuni Кrivičnog zakonika Republike Srpske:


1 - Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Srpske, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

2 - Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

3 - Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

4 - Ako su djela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

U Prijedlogu se dodaje da će ovaj zakon stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.