TUZLANSKI KANTON

Zdravstveni radnici stupaju u generalni štrajk: Odbili ponudu Vlade

Resorno ministarstvo smatra da je radnicima u zdravstvenom sektoru ponuđen maksimum

Više od pet hiljada zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu u ovom trenutku nema potpisan kolektivni ugovor. Ilustracija

A. S. / Fena

28.7.2021

Zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu donijeli su odluku o stupanju u štrajk jer mjesecima čekaju na potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi regulisao njihov radno-pravni status, ali i donio povećanje plata.

Više od pet hiljada zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu u ovom trenutku nema potpisan kolektivni ugovor, a prethodni dokument istekao je 1. maja ove godine. 


Tačan datum stupanja u štrajk još uvijek nije poznat

Iz sindikata nisu mogli potvrditi tačan datum stupanja u štrajk zbog procedura po Zakonu o radu i Zakonu o štrajku koje ih očekuju u narednim danima. 

- Danas je održana Skupština sindikata zdravstva TK i donesena je odluka da se ide u generalni štrajk i da se počne sa svim zakonitim procedurama za pripremu generalnog štrajka zbog nepotpisivanja usaglašenog Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva na području TK - izjavio je Feni Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona.

Odbili ponudu Vlade TK

Iz Ministarstva zdravstva TK kažu da su u pregovorima koji nisu okončani.

- Vlada Tuzlanskog kantona je u skladu sa svojim mogućnostima i finansijskim karakteristikama ponudila sindikatu takav Kolektivni ugovor koji bi, između ostalog, omogućio povećanje primanja za nekih 8 posto, kroz povećanje koificijenata svim strukturama uposlenih - izjavio je resorni ministar Božo Jurić.

Prema izračunu Vlade TK, za takvo povećanje je potrebno do kraja godine oko pet miliona KM od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, takav Kolektivni ugovor bio bi potpisan do kraja 2022. godine, što Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK nije prihvatio.

Resorno ministarstvo smatra da je radnicima u zdravstvenom sektoru ponuđen maksimum i da oni ne mogu ići preko svojih mogućnosti kako ne bi došlo do urušavanja zdravstvenog sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.