POMOĆ ZDRAVSTVENOM SISTEMU

Švicarska donirala specijaliziranu medicinsku opremu zdravstvenim ustanovama

Medicinska oprema i uređaji poput 100 torbi za ljekare, EKG i zaštitna oprema pruža zdravstvenom sistemu osnovne resurse da se zadovolje potrebe pacijenata i zaštiti medicinsko osoblje od zdravstvenih rizika

Švicarska donirala medicinsku opremu zdravstvenim ustanovama. Anadolija

S. Š. / Anadolija

28.7.2021

Švicarska je domovima zdravlja u Unsko-sanskom kantonu, Zavodu za Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, kao i nekolicini zdravstvenih ustanova na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona, donirala specijaliziranu opremu za hitne intervencije koja će dodatno unaprijediti pružanje zdravstvene njege kako za lokalno stanovništvo tako i za lica u pokretu, prenosi Anadolija. 

Medicinska oprema i uređaji poput 100 torbi za ljekare, EKG i zaštitna oprema pruža zdravstvenom sistemu osnovne resurse da se zadovolje potrebe pacijenata i zaštiti medicinsko osoblje od zdravstvenih rizika.

- Medicinska oprema koju smo donirali, ne samo da će poboljšati kvalitet pruženih zdravstvenih usluga za lokalno stanovništvo i za migrante, već će omogućiti i pružanje zdravstvene njege za veći broj pacijenata. Dodatno, rizik od širenja koronavirusa među osobljem i pacijentima u zdravstvenim ustanovama, ali i prihvatnim centrima za migrante, značajno je smanjen zahvaljujući zaštitnoj opremi i proizvodima za održavanje higijene i dezinfekciju - kazala je Chantal Felder, zamjenica direktorice za saradnju u Ambasadi Švicarske u BiH.

Medicinska oprema, vrijedna 315.000 KM, donirana je u okviru projekta "Odgovor na humanitarne i zdravstvene potrebe migranata i tražilaca azila u BiH", koji finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju, a provodi Dansko vijeće za izbjeglice (DRC).

Švicarska i DRC koriste prepoznaju dodatno opterećenje koje na svojim ramenima nosi javni zdravstveni sistem pod utjecajem povećanog broja tražilaca azila, migranata i izbjeglica, kao i potreba lokalnog stanovništva.

- Cjelokupna situacija u BiH, povezana s mješovitim migracijama rezultira intenzivnom mobilizacijom medicinskog osoblja, izuzetno brojnim medicinskim pregledima, kao i ozbiljnim intervencijama na dnevnoj osnovi u bolnicama i domovima zdravlja. Dodatno, ojačani su kapaciteti u ambulantama koje djeluju u privremenim prihvatnim centrima, a u kojima ordinira medicinsko osoblje iz lokalnih domova zdravlja - naglasila je Verica Rečević menadžerica programa DRC u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.