SARAJEVO

Zašto su novinarima zatvorena vrata Hitne pomoći KS

Na više naših poziva i službenih upita nisu željeli odgovoriti, navodeći da za svaki razgovor trebaju imati odobrenje direktora

Hitna pomoć KS: Ni informacija, ni preporuka građanima. Arhiv

Piše: L. M.

28.7.2021

U vrijeme kada je toplotni val na vrhuncu, a temperature sežu do 40 stepeni, iz Hitne pomoći Kantona Sarajevno već danima ne žele javnosti ustupiti niti osnovne informacije o broju intervencija, a ni izdati preporuke građanima kako da se štite od vrućina. 

Upaljen je narandžasti meteoalarm s upozorenjem na izuzetno opasno vrijeme danas na području cijele zemlje, zbog ekstremno visoke temperature zraka, a prognozira se da će ovaj toplotni val trajati do kraja sedmice.

Na naše pozive i službene upite o tome šta struka preporučuje građanima i koliko su intervencija proteklih dana imali zbog visokih temperatura, u ovoj zdravstvenoj ustanovi nisu nam dali odgovor. Na svaki naš poziv preusmjeravali su nas dalje, a potom se više nisu javljali na telefon. Kao obrazloženje navodili su da za svaki razgovor s medijima trebaju dobiti odobrenje direktora.

A veoma prijateljski i transparentan odnos prema medijima, Hitna pomoć KS imala je do prije nekoliko dana, do najave smjene Adema Zalihića, koji je obnašao funkciju direktora ove ustanove. 

Inače, prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama, sve javne ustanove su dužne da medijima ustupe informacije i odgovore na službene upite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.