EKSKLUZIVNO

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev za "Avaz": Vrata "mini Šengena" otvorena su i za BiH

Sjeverna Makedonija, Srbija i Albanija od samog početka otvorene za sve ostale države zapadnog Balkana, poručio Zaev

E. Halimić

Zaev: Svaka država sama odlučuje da li će se priključiti ovoj inicijativi

Foto: Arhiv


Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, uoči današnjeg ekonomskog foruma u Skoplju, ekskluzivno je govorio za „Avaz“. Poručuje da se radi o inicijativi koja je od izuzetnog značaja za region zapadnog Balkana.

Promjena naziva

- Predstavnici više od 300 kompanija, kao i međunarodnih institucija, koji su izrazili veliki interes, bit će prisutni u Skoplju. Na ovom događaju bit će promovirano i novo ime inicijative koju smo pokrenuli zajedno s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom, a koja je do sada neformalno bila nazivana „mali Šengen“. Na forumu će biti potpisani memorandum o razumijevanju i jedan međudržavni dogovor, koji će u ogromnoj mjeri olakšati život građana regiona i biznis zajednice - istakao je Zaev.

Na pitanje o učešću Bosne i Hercegovine u ovoj regionalnoj inicijativi, Zaev kaže da su Sjeverna Makedonija, Srbija i Albanija od samog početka otvorene za sve ostale države zapadnog Balkana.

Jednostavniji uvoz

- Na to ćemo još jedanput ukazati i na ovom forumu. To znači da je poziv otvoren za sve, uključujući BiH. To sam potencirao i na posljednjem sastanku s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom. Ipak, svaka država sama odlučuje da li će se priključiti ovoj inicijativi koja, a u to sam duboko uvjeren, donosi najviše koristi građanima - zaključio je Zaev.

Primjera radi, kako je naveo Zaev, jedan od dokumenata koji će danas biti potpisan sadrži odredbe za jednostavniji uvoz, izvoz i kretanje/tranzit roba.

- Tu su i saradnja carinskih i drugih nadležnih organa, kao i posebne odredbe o sigurnosti hrane, veterinarna i fitosanitarna pitanja te slobodno kretanje industrijskih neprehrambenih proizvoda. Drugi memorandum je značajan za kretanje na tržištu rada u regionu. Njime se strane obavezuju da osiguraju lakši i slobodniji pristup do tržišta rada, sve s ciljem ukidanja radnih dozvola ili pojednostavljenja postupaka u vezi s dobivanjem dozvola za privremeni rad - kazao nam je Zaev.

Tri sporazuma

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić već je stigao u Skoplje i održao sastanke s kolegama Edijem Ramom i Zoranom Zaevim.

Vučić je, također, najavio da će na današnjem regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju biti promijenjeno ime inicijative „mini Šengen“ i da će biti potpisana tri sporazuma, kao i da će na graničnim prijelazima u narednom periodu biti napravljene „brze trake“ za brži prolaz ljudi iz regiona, kao što postoje posebne trake za ljude iz Evropske unije na ulazu u evropske zemlje.

- Radili smo na tri dokumenta i vjerujem da ćemo ih potpisati u Skoplju, to su važna dokumenta o trgovini, radnim dozvolama i međusobnoj podršci u slučaju požara, poplava i drugih katastrofa, što je u interesu naših naroda - pojasnio je Vučić.

Bh. vlast nije iskazala konkretnu namjeru

Pristupanje inicijativi otvoreno je i za ostale privrede zapadnog Balkana, međutim, kako „Avaz“ saznaje, Bosna i Hercegovina uopće nije dobila pozivnicu da učestvuje na samitu niti da se pridruži najavljenim sporazumima, a sve zbog činjenice da do sada bh. vlast nije iskazala konkretnu namjeru da postane dio ove priče.

Više o temi Zoran Zaev

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
"Mini Šengen" je otvoren i za BiH
REGION
"Mini Šengen" kreće bez BiH
NA VRH

Podijeli članak na