SJEDNICA

Dom naroda FBiH danas odlučuje o imenovanju Komisije za vrijednosne papire

Komisija ne funkcioniše od oktobra 2019. godine, zbog čega su blokirane stotine miliona maraka kapitala

Ovlasti Komisije uspostavljanje i razvoj tržišta kapitala, izgradnja fer tržišta i zaštita interesa investitora. Arhiv

Piše: L. Memčić

29.7.2021

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine FBiH će na današnjoj 17. sjednici razmatrati Odluku o razrješenju i imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH, koja je od velikog značaja za funkcionisanje Federacije.

Paralisana ključna institucija

Odlukom su zbog isteka mandata razriješena dva člana Komisije, Hasan Ćelam i Matej Živković, a za nove članove imenovani su Adnan Zukić kao predsjednik Komisije, te članovi Matej Živković, Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika.

Komisija za vrijednosne papire FBiH ne funkcioniše još od oktobra 2019. godine, jer Parlament FBiH nije odobrio tada predložene članove Komisije zbog nacionalnog sastava. Zbog nefunkcionisanja, oko 400 zahtjeva pravnih subjekata čeka konačne odluke koje može donijeti samo Komisija, a blokirane su i stotine miliona maraka kapitala.

Delegacija Evropske unije (EU) u BiH, Ambasade Sjedinjenih američkih država (SAD) i Velike Britanije u BiH, te Ured visokog predstavnika (OHR) u zajedničkoj izjavi, u aprilu su tražili da se deblokira rad Komisije, podsjećajući da je ova ključna institucija u potpunosti paralisana više od godinu.

Ovlasti Komisije

Ovlasti Komisije za vrjednosne papire su, između ostalog, uspostavljanje i razvoj tržišta kapitala, izgradnja fer tržišta i zaštita interesa investitora. Također, reguliše uslove izdavanja obveznica deset kantona i opština u Federaciji BiH.

Podsjećamo, već duže od godinu i po rad ove komisije je blokiran, jer nije postojala saglasnost da za člana bude izabran Amir Ibrović (DF). Naime, Ibroviću se zamjera što nije iz ekonomske struke, ali i što je i politički aktivan, a on je, podsjetimo, šef kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića (DF).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.