RUSKI AMBASADOR U BIH

Kalabuhov: Prijetnja BiH nije Rusija nego oni koji podrivaju dijalog konstitutivnih naroda

Prijetnju predstavljaju oni koji joj kategorički nameću smjernice razvoja, miješaju se u unutrašnje političke procese, kaže Igor Kalabuhov

A. Ka. / Srna

Igor Kalabuhov

Foto: Agencije


Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da se Rusija ni na koji način ne može smatrati prijetnjom za BiH, jer se zalaže za svestrani razvoj ravnopravnih i obostrano korisnih odnosa s BiH.

- Prijetnju predstavljaju oni koji joj kategorički nameću smjernice razvoja, miješaju se u unutrašnje političke procese, svojim neodgovornim djelovanjem podrivaju dijalog konstitutivnih naroda, što je jedina osnova za uspostavljanje klime stabilnosti i pomirenja u BiH – rekao je Kalabuhov.

Komentarišući tvrdnje odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) da je primjetan narastajući utjecaj Rusije i Kine u BiH, Kalabuhov je naveo da je visoki predstavnik u BiH osoba koja fokusira napore cijele međunarodne zajednice, uključujući Rusiju i Kinu.

- Nažalost, visoki predstavnik počeo je posljednjih godina sebe doživljavati ne kao posrednika u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, već kao provodioca isključivo “evropske ideje”, kojoj, navodno, smetaju “maligne snage" - naglasio je Kalabuhov.

Više o temi Igor Kalabuhov

NA VRH

Podijeli članak na