LIDER HDZ-A BIH

Čović: Trenutne rasprave u drugi plan stavljaju evropski put BiH, ne slažem se s Turković da su odgovorni samo Srbi

Bojim se da Incko odlazi kao neko ko je značajno unazadio sve projekte u Bosni i Hercegovini, rekao je Čović

Čović: Trebat ćemo prvo stabilizirati odnose. Fena

Piše: A. J.

29.7.2021

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, kazao je danas da je činjenica da se rasprave koje se ovih dana tiču vremena rata i sličnih tema, u potpunosti u drugi plan stavljaju evropski put BiH odnosno izborne aktivnosti, Izborni zakon.

Na pitanje ko je odgovoran što se mehanizam koordinacije ne poštuje, rekao je da se ne slaže s izjavom ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da su za ne održavanje sjednice Vijeća ministara odgovorni Srbi.  


Incko je došao kao prijatelj

- Ni slučajno, toliko je problema u BiH. Neka mi neko kaže što do sada nisu održane desetke sjednica Vijeća ministara. Moramo razumjeti, postoje resori, podijeljeni su resori između tri naroda. Ti ljudi moraju sjesti i dogovarati se. Svi koji na neki način žele izbjeći donošenje neke odluke na isti način djeluju kao što imamo evo prolongirane sjednice. Mehanizam koordinacije je do te mjere precizan za sve koji žele multietničku BiH, kakva je definirana u Dejtonu. Kada dostignemo višu razinu usuglašenosti onda ćemo možda napraviti racionalnije rješenje - rekao je Čović.


Kazao je da nije realno praviti izmjene u Ustavu jer smo daleko od dvotrećinske većine.


- Trebat ćemo prvo stabilizirati odnose, razumjeti da je ovo naša domovina. Kada meni neko kaže da sam fašist zato što kažem nešto i to radim za dobro BiH, onda moramo odgovoriti takvim jezikom. Niko mi je neće oduzeti zato što misli da je voli više od mene - rekao je Čović.


Kazao je i da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) u BiH došao kao prijatelj.


- Ali, bojim se da odlazi kao neko ko je značajno unazadio sve projekte u Bosni i Hercegovini. Mislim da zadnjih godina djeluje s jedne platforme‚ neke politike koja nije politika BiH. To sam mu i govorio. To nema veze s posljednjom odlukom koju je nametnuo - rekao je Čović.


Osvrnuo se i na gradnju Pelješkog mosta kazavši da je to projekt koji povezuje ljude i da za BiH samo može biti od koristi.


- 200 metara je razdaljina, visina 55, nisam siguran da nijedan brod koji je ušao u Jadransko more ne bi mogao proći u Neumski zaljev, svi strebamo biti sretni. Ovo je evropski projekt, a mi hoćemo ka EU - kazao je Čović.

Pravosuđe mora biti neovisno

Čović je danas prokomentirao i premještanje glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić. Rekao je da je neprihvatljivo da Bakir Izetbegović, njegov kolega iz Doma naroda BiH, poziva da se neko smjeni u pravosudnim institucijama ili obavještajnim agencijama.

- Neka institucije rade svoj posao. Davno smo rekli pravosudne institucije drže pojedine stranke pa čak i pojedinci što je nedopustivo. Sad samo zato što je da gospođa Hrvatica treba HDZ da reagira. To je nedopustivo. Ja to sebi nikad neću dozvoliti. Pravosuđe mora biti neovisno i prema meni i prema bilo kome. U suprotnom, bojim se da ulazimo u anarhiju. Ne može to tražiti moj kolega. Ko je on da to traži? Ko sam ja da to tražim? - rekao je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.