PRENOSIMO

Poruka iz Brisela političarima u RS: Bojkot i blokada institucija BiH su neprihvatljivi

EU poziva političke predstavnike da se suzdrže od nekonstruktivnih izjava i radnji koje mogu utjecati na funkcionisanje funkcioniranje političkih i pravosudnih institucija

Funkcionisanje institucija ključno za napredak u reformama EU. Avaz

Radio Slobodna Evropa

29.7.2021

Zvaničnici Evropske unije (EU) upozoravaju da je neprihvatljiva blokada institucija Bosne i Hercegovine (BiH), koju su predstavnici bh. entiteta Republika Srpska (RS) započeli nakon što je Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nametnuo zakon kojim se zabranjuje i krivično kažnjava negiranje genocida.

Iz Brisela su naglasili da je dobro funkcionisanje institucija ključno za napredak u reformama EU i osiguranje napretka zemlje ka punopravnom članstvu.

- EU poziva političke predstavnike da se suzdrže od nekonstruktivnih izjava i radnji koje mogu utjecati na funkcionisanje funkcioniranje političkih i pravosudnih institucija u cijeloj Bosni i Hercegovini. Prijetnje bojkotom ili blokadom su neprihvatljive”, izjavio je jedan evropski glasnogovornik Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Briselski glasnogovornik je podvukao da EU vlasti u potpunosti sarađuju s Uredom visokog predstavnika (OHR) i novim visokim predstavnikom te da Brisel računa da će OHR nastaviti raditi na planu pet ciljeva i dva uslova za ukidanje OHR-a, dogovorena 2008. godine.

Podsjetimo, zbog nedavne Inzkove odluke, kojom je, u sklad usa svojim ovlastima koje ima prema Dejtonskom sporazumu za BiH, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, politički predstavnici iz RS bojkotuju rad Parlamenta, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.