PRENOSIMO

Od predsjednika Suda BiH do hamala Osmana Mehmedagića: "Ovaj trenutak me malo dira"

Uveo je Sud BiH u eru afera, nezakonitosti, podaništva, povezivanja s politikom jedne stranke, piše PRESS

PRESS

29.7.2021

Dana 14. decembra 2016. godine Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o imenovanju Ranka Debevca na poziciju predsjednika Suda BiH. Niko od članova VSTV-a BiH tada nije znao da je Ranko Debevec zapravo Ranko Kaveson isto kao što nije znao ni za imovinu predsjednika Suda BiH u Španiji koju je svjesno godinama sakrivao od VSTV-a BiH, piše PRESS.

Tog 14. decembra 2016. godine Ranko Debevec posebno je bio uzbuđen. S osmjehom na licu stao je pored tadašnjeg predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije te se obratio nositeljima visokih pravosudnih funkcija. Nije izostalo ni dodvoravanje Tegeltiji kojeg je tog 14. decembra 2016. godine Debevec oslovljavao s „predsjedniče“.

Iz ove perspektive govor Ranka Debeveca na najkristalniji način govori u kakvom se blatu nalazi bh. pravosuđe jer „ova perspektiva“ nije odvojiva od evidentnog utjecaja SDA, Osmana Mehmedagića i ostalih trećerazrednih funkcionera SDA na predsjednika Suda BiH. Današnja pravosudna sluga SDA, koja se na sve načine trudi da uguši ili minimizira krivične postupke protiv Osmana Mehmedagića i ostalih visokih funkcionera SDA, 2016. godine pričala je drugu priču.

Osman Mehmedagić je izgleda korektan vlasnik

"Ovaj trenutak me malo dira" – izustio je vidno uzbuđeni Ranko Debevec vjerovatno nesvjestan da će ga sve do kraja mandata ili još gore, do kraja pravosudne karijere, dirati Osman Mehmedagić i SDA. Da kojim slučajem nekom režiseru padne napamet da režira film o Ranku Debevcu idealan naziv tog filma bio bi "Od predsjednika do hamala" ili "Kako sam postao rob broja 8"?

Samouvjereno je Ranko Debevec te 2016. godine lagao da mu je „želja bila da vidi“ da li je on taj koji može da uvede Sud BiH u novu eru. I uspio je. Uveo je Sud BiH u eru afera, nezakonitosti, podaništva, povezivanja s politikom jedne stranke i tako dalje. Uspio je da sroza sav mogući dignitet državnog suda u koji više niko nema povjerenja i za koji se vjeruje da sudi u korist SDA, a ne u korist pravde.

Obećavao je čovjek koji je u tom momentu bio svjestan da je sakrio dvojni identitet i vlastitu imovini u Španiji kako će Sud BiH raditi časno i pošteno poštujući slovo zakona. Čast i poštenje i svjesno sakrivanje imovine jednostavno nikako ne idu u istu misao. Požalio se, citirajući „predsjednika“ Milana Tegeltiju, kako je bilo dosta politizacije u njegovom izboru ističući da to nije dobro jer je zakon jednak za sve građane BiH.

Ovdje je Ranko Debevec vjerovatno mislio „na sve građane BiH osim ukoliko ti građani ne nose ime Osman Mehmedagić“. Ako nose ime Osman Mehmedagić i s tim imenom nemaju validnu fakultetsku diplomu, onda se zakoni moraju drugačije primjenjivati. Jer dok je Ranko Debevec tu na Osmana Mehmedagića samo se ograničeno primjenjuju odredbe KZ-a BiH i ZKP-a BiH.

Osman Mehmedagić je izgleda korektan vlasnik. Jer za vlastitu svojinu Osman je spreman da gine. Tako je u jednoj poruci otvoreno poručio kako on (vlasnik) stoji uz svog Ranka Debevca (slugu ili hamala) do smrti. A ko i ne bi stajao kada je ta ista sluga jedino ono što ga štiti od dugogodišnje robije zbog teških krivičnih djela poput zloupotrebe položaja, pranja novca i falsifikovanja fakultetske diplome.

Osman Mehmedagić. PRESS

Izrazio je 2016. godine Ranko Debevec želju da „bude predsjednik svih sudija“ u Bosni i Hercegovini. Na svu sreću ova želja mu se nije ispunila jer to bi značilo da je vlasnik svih sudija u BiH postao Osman Mehmedagić. To jeste Bakir Izetbegović i SDA. Ipak, uspio je na personalnom nivou da postane predsjednik sudiji Općinkog suda u Sarajevu Pavlu Crnogorcu. Taj općinski sudija, kršeći sve demokratske principe, na zahtjev predsjednika Suda BiH zabranio je "Dnevnom avazu" da piše o bizarnom privatnom životu i perverznim sklonostima Ranka Debevca prema mladim uposlenicima pravosudnih institucija.

Jedno od najzanimljivih obećanja je ono da će se truditi „da ne utječe na sudije u negativnom smislu“. A upravo utječe. Ovdje može biti da je jednostavno riječ o pogrešnom rezonovanju. Možda nestabilni i ucjenama skloni Debevec smatra svoje pritiske zapravo pozitivnim pritiscima. Možda je i do neznanja… Možda Debevec ne poznaje način na koji trebaju raditi i donositi odluke sudije. I to možemo očekivati od čovjeka koji tvrdi da, za razliku od svih ostalih nositelja pravosudnih funkcija (a, mnogo ih je!), jedini nije znao kako popuniti imovinski obrazac.

- Prema svima jednako. Neće biti povlaštenih. Neće biti privilegiranih. Zvuči kao floskula, ali će stvarno biti tako“, izjavio je Debevec te 2016. godine. Da neće biti povlaštenih dokazao je kada je njegov sud strpao u ćeliju, a potom u kućni pritvor Denisa Prcića jer pomogao Osmanu Mehmedagiću da se dokopa fakultetske diplome, a Osmana Mehmedagića pustio na slobodu i izrekao mu mjere zabrane.


A razočarao je sve osim Osmana Mehmedagića, Bakira Izetbegovića i SDA

Svoje izlaganje Debevec je završio riječima kako tvrdi da neće „nikoga razočarati“. A razočarao je sve osim Osmana Mehmedagića, Bakira Izetbegovića i SDA. Kontakti s kompromitiranim direktorom OSA BiH, ali i sakrivanje imovine u Španiji, odveli su ga na disciplinski postupak, a u narednim danima očekuje se odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH.

Kakva god da bude odluka, Sudu BiH trebat će dugo vremena i mnogo napora da sa svog imena skine ljagu koju je na Sud BiH bacio Ranko Debevec. Što zbog samog Suda BiH – što zbog građana BiH, državni sud morat će mijenjati Rankove temelje. A temelji su samo i isključivo SDA i Osman Mehmedagić, piše PRESS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.