IZVJEŠTAJI

Vodeća svjetska agencija AON o bh. ekonomiji: BiH je država s visokim rizikom poslovanja

Procjene su na ovom nivou iz prostog razloga jer državni nivo vlasti, jednostavno, nije ni učestvovao u pandemiji niti je mislio izlagati se rizicima, kaže Rička

Vlast se miješa u ekonomiju, slaba je zaštita imovinskih prava i loša infrastruktura. Arhiv

Piše: E. Halimić

30.7.2021

Bosna i Hercegovina je zemlja sa srednje visokim rizikom poslovanja, navodi se u najnovijem izvještaju kompanije AON, inače vodeće agencije u svijetu u oblasti procjene globalnog rizika za poslovanje kompanija i osiguravajućih kuća.


Miješanje države

Precizira se da je poslovno okruženje još restriktivno te da zemlja i dalje ima srednje visok rizik od miješanja vlade u ekonomiju, slabu zaštitu imovinskih prava i lošu infrastrukturu.

- Uprkos relativno zdravom odnosu duga prema BDP-u, vlada se suočava s poteškoćama u prikupljanju kapitala i korištenju pomoći koju dobiva, što povećava sveukupni ekonomski rizik. Rizik od državnih neplaćanja je srednji, a sposobnost vlasti da pruži poticaj porasla je nakon što je odobrena hitna podrška u iznosu od 360 miliona dolara za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica koronavirusa - navodi se u izvještaju.

Dodaje se da bi, srednjoročno i dugoročno, intenzitet državne potrošnje mogao biti ograničen iznosom javnog duga i dospjelim obavezama koje se odnose na servisiranje duga.

Ekonomista Željko Rička kazao je za „Avaz“ da su ovakvi nalazi analitičara AON-a očekivani i istiniti.


Rička: Rizično poslovanje u BiH. Avaz

- Investitori, generalno, prate i prihvataju ovakve ocjene, a naročito kad dolaze od kompanija koje se profesionalno bave procjenom rizika poslovanja. Znamo da BiH nije u dobrom stanju, procjena rizika je na srednjem nivou iz prostog razloga jer država, jednostavno, nije ni učestvovala u pandemiji, nije pomagala niti se izlagala rizicima - pojasnio je Rička.

Dodao je da država još ima prostora za zaduživanje, a ima i rezervni plan prodaje javnih preduzeća kako ne bi bankrotirala i ugrozila svoj bonitet.

- Mi dobro znamo koliko je rizično poslovanje u BiH, sami u sebe nemamo povjerenja, pa se ne može očekivati to ni od stranih investitora. Pod tezom da se u BiH vlasti miješaju u ekonomiju misli se na činjenicu da se ne otvara prostor za liberalniji pristup tržištu, već s dosta ograničenja sputavaju privredu - pojasnio je Rička.


Izvlačenje dobiti

Prema njegovim riječima, izvlačenje dobiti dobro se vidi na primjerima „Elektroprivrede BiH“ i „BH Telecoma“.

- Čitav niz javnih preduzeća unaprijed državi isplaćuje dio dobiti, i prije nego što je zatvorena finansijska godina. Nikom ne pada na pamet da taj novac investira u razvoj preduzeća, a kako bi u narednom periodu bila povećana dobit - zaključio je Rička.

Korupcija je i dalje problem

U izvještaju AON-a navodi se da BiH i dalje spada u jednu od zemalja s najvišim političkim rizikom za poslovanje u istočnoj Evropi.

Kada je riječ o riziku od terorizma i političkog nasilja, AON je BiH dao ocjenu „umjereni rizik sa svim opasnostima“.

- Tokom proteklih 12 mjeseci nije zabilježen niti jedan teroristički napad. Korupcija i dalje predstavlja rizik za preduzeća, napore na njenom smanjenju podržava kontinuirani put zemlje ka pristupanju EU - navodi se u izvještaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.