LIDER SDS-A

Šarović: Ako Šmit dolazi sa bonskim ovlaštenjima, nema šta da traži u RS, njegova misija će propasti

Glasali smo za predložene zakone, ovo je možda jedan od najdelikatnijih trenutaka kada je u pitanju BiH, rekao je Šarović

Šarović: Ako Šmit dolazi sa bonskim ovlaštenjima nema šta da traži u RS. Avaz

Piše: A. J.

30.7.2021

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, kazao je da su glasali za dva zakona koja su danas predložena u Narodnoj skupštini RS. Kazao je da je ovo bila važna sjednica i da je ovo adekvatan odgovor, ali da se neće stati na tome, ali vodeći o općim interesima, odnosno tragati za rješenjima.

Naveo je da je parlament jedino mjesto u BiH gdje se mogu donositi zakoni, a nikako da to radi jedan čovjek.

- Ovo je jedan vrlo složen period, možda jedan od najdelikatnijih trenutaka kada je u pitanju BiH. Treba da vodimo računa i procjenjujemo sve reperkusije do kojih može dovesti Inckova odluka. Naš fokus ne treba da bude na sadržaju Inckove odluke već na inckovu namjeru da nametne odluku sa snagom zakona u jednoj zemlji koja ima namjeru da psotane suverena zemlja. Ovo je poruka nas, SDS-a, prema novom visokom predstavniku, da sa tom praksom ne može da nastavi. Njemu ćemo na ovaj ili onaj način reći da se s ovim ne slažemo i da na to nema pravo - rekao je Šarović.

Pojasnio je da je saržaj Inckove odluke potpuno neprihvatljiv.

Kazao je da se s pozicijom slaže da sjedu za jedan sto i daju odgovore, ali da razlike političke i svake druge, oko vođenja zemlje i dalje ostaju.

- Mi smo na suprotnim stranama i tako će biti i ubuduće. To je jasan odgovor našim građanima. Ni za jotu se to nije promijenilo - rekao je Šarović.

Dodao je da novi visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ne može nastaviti s praksom korištenja bonskih ovlasti i da na to nema nikava prava.

- Ako dolazi sa bonskim ovlaštenjima, on po meni, nema šta da traži u RS, njegova misija će propasti. Očekujem da se to neće desiti. Dolazi iz ozbiljne zemlje, ako posegne za tim, mislim da će biti eskalacija sa nesagledivim razmjerama - naveo je Šarović.

Podsjećamo da NSRS po hitnom postupku danas razmatra prijedloge zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i o "neprijemnjivanju odluke visokog predstavnika".

U predloženim izmjenama, između ostalog, se navodi i da ako se RS označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.