PROJEKTI

BiH ima granični prijelaz koji se napaja solarnom energijom

Granični prijelaz Užljebić je međunarodni granični prijelaz za promet putnika

E. H.

Granični prijelaz Užljebić između BiH i susjedne Republike Hrvatske

Foto: UIO BiH


Granični prijelaz Užljebić između BiH i susjedne Republike Hrvatske, na putnom pravcu Ripač – Gospić, osvjetljen je solarnom energijom u projektu koji je upravo završila Uprava za indirektno oporezivanje.

Granični prijelaz Užljebić

  • Granični prijelaz Užljebić osvjetljen je solarnom energijom

    Granični prijelaz Užljebić osvjetljen je solarnom energijom

    Foto: UIO BiH


- Granični prijelaz Užljebić je međunarodni granični prijelaz za promet putnika. S obzirom na lokaciju ovog graničnog prijelaza, isti nije imao dovod električne energije, već je potreba za strujom rješavana putem agregata. Zbog opterećenja vrlo često su se dešavali prekidi snabdijevanjem energijom i prijelaz je znao biti u potpunom mraku - saopćili su.

Dodali su da u prethodnom periodu UIO je pokušala riješiti ovaj problem sa preduzećima za elektrodistribuciju, na način da se putem dalekovoda dovde električna energija do graničnog prijelaza Užljebić.

Problem snabdijavanja

  • Granični prijelaz Užljebić osvjetljen je solarnom energijom

    Granični prijelaz Užljebić osvjetljen je solarnom energijom

    Foto: UIO BiH


- S obzirom da se problem snabdijavanja ovog graničnog prijelaza nije mogao riješiti, direktor UIO dr. Miro Džakula donio je odluku da se elektrifikacija graničnog prijelaza Užljebić uradi putem solarne energije. Projekat elektrifikacije ovog graničnog prijelaza purtem solarnih panela upravo je završen, čime je obezbijeđeno snabdijevanje električnom energijom ovog međunarodnog graničnog prijelaza. Ukupna vrijednost investicije iznosila je 60.000 KM - naglašeno je.

NA VRH

Podijeli članak na