SAOPĆENJE

KO SDA: Pozivamo Tužilaštvo KS da formira predmet "Nipotizam u ViK-u"

Napominjemo da Aida Pendek upravo na prijedlog takozvane trojke obnaša svoju funkciju te samo možemo pretpostaviti kakav pritisak trpe oni koji nisu delegirani ispred ove koalicione većine, piše u saopćenju KO SDA

N. Aj.

Reagirao Kantonalni odbor SDA

Foto: Arhiv


Povodom skandaloznih informacija koje je u javnost iznijela direktorica KJKP "Vodovod i kanalizacija" Aida Pendek o pritiscima kojima je izložena od stranke Narod i pravda i njihovog ministra Hadžiahmetovića, da bi zaposlila članove i kadrove NIP-a, pozivamo Tužilaštvo da ispita navode o korupciji NIP-a u ovom javnom preduzeću, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora (KO) Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo.

Također, pozivamo Tužilaštvo da stane u zaštitu onih koji poput direktorice Pendek prijave korupciju, pritiske i neregularnosti prilikom provođenja konkursa za zapošljavanje. Napominjemo da Aida Pendek upravo na prijedlog takozvane trojke obnaša svoju funkciju te samo možemo pretpostaviti kakav pritisak trpe oni koji nisu delegirani ispred ove koalicione većine.

Ostaje nejasna i funkcija sarajevskog Ureda za korupciju i njihovog direktora koji, umjesto da utvrde ko je ispred NIP-a vršio pritisak na direktoricu Pendek, oni šalju preporuku za smjenu upravo direktorice Pendek koja je prijavila pritiske i neregularnosti.

Pozivamo Tužilaštvo da istraži navode o korupciji prilikom zapošljavanja u ViK-u, kao i o pritiscima koje NIP pravi na uprave javnih preduzeća u cilju zapošljavanja svojih kadrova i članova te da reaguje na sveprisutni "nipotizam" - zaključuje se u saopćenju KO SDA.

NA VRH

Podijeli članak na