STRUČNJACI

Feđa Dudić, tvorac evropskog Veleža, otkriva kako je motivirao ekipu: Tek ćemo za pet godina biti svjesni šta smo napravili

Ovakva euforija bila je možda samo kad je naša fudbalska reprezentacija bilježila najbolje rezultate

Dudić: Ovo je nama suđeno. Avaz

Piše: G. Šumar

31.7.2021

Šef stručnog štaba Veleža Feđa Dudić otkrio nam je kako je motivirao „Rođene“ za revanš u Atini, ali i tok priprema za treće pretkolo Konferencijske lige, gdje Mostarce čeka švedski Elfsborg.


Prolazimo sigurno

- Mislim da ćemo tek za pet godina biti svjesni šta smo napravili - rekao je Dudić i dodao:

- Vjerovatno ćemo tek tad shvatiti pravu težinu ove pobjede. Ponosan sam na naše momke, na grad Mostar... Posebno mi je drago što je cijela Bosna i Hercegovina navijala za nas. Ovakva euforija bila je možda samo kad je naša fudbalska reprezentacija bilježila najbolje rezultate. Na putu za Mundijal u Brazilu 2014. godine… Takva atmosfera je ponovo. Dobivao sam videosnimke, ne samo iz Mostara i Hercegovine nego i Sarajeva i drugih gradova BiH gdje se naša utakmica gledala po kafićima, u baštama... To je zaista veliko. Na kraju, mislim da je ovo negdje bilo zapisano. Pogotovo primiti gol u osmoj minuti sudijske nadoknade i na kraju pobijediti favoriziranog protivnika - rekao nam je jučer tvorac evropskog Veleža.

Dudić ističe da bi 70-80 posto ekipa palo poslije takvog šoka iz 98. minute.

- A ne mi, koji smo bez iskustva! Prvi produžetak nam je trebao da se malo psihički odazovemo ili oporavimo. Prije penala momcima sam rekao: “Ovo je, jednostavno, nama suđeno, ovo nam je negdje zapisano i proći ćemo sigurno.” Hvala Bogu pa je ispalo tako.

Mnogi se pitaju šta je Dudić rekao igračima prije produžetaka, nakon šokantnog gola.

- Rekao sam: “OK, tako je moralo biti. Primili smo gol, ali nećemo ga sada analizirati.” Jer prilikom dolaska pred našu klupu većina igrača je pala na teren ispred nas i počela plakati. Kao da smo već ispali. Odmah sam prekinuo priču čiji je igrač postigao gol i rekao: “To sad nema veze” te istakao da nije kraj utakmice. Idemo dalje. Također, rekao sam da se nećemo osvrtati na ono što je bilo, jer ništa ne možemo vratiti, ali možemo utjecati na ono što će se dogoditi na terenu. U prvom produžetku smo bili malo nestabilni, zbog tog šokantnog gola, još im je on bio u glavama. A drugi produžetak smo odigrali koncentrirani, dobro. Nedostajali su nam svi dobri igrači koji mogu stati na loptu, ranije su izašli Samir Radovac, Omar Pršeš, Nemanja Anđušić, tako da nam je nedostajalo kreacije - kazao je Dudić.


Izvođenje penala

"Rođeni" posebno bili motivirani. Avaz

To je nadoknađeno voljom, željom, trkom i borbenošću.

- I onda penali, za koje kažu da su lutrija. Ma nisu, rezultat izvođenja penala dolazi iz glave, psihički moment. Penal može pucati samo onaj ko je psihički vrlo spreman. A nas je držala dobra, jaka motivacija. Otkrit ću vam da smo pred utakmicu imali dobru motivacijsku pripremu. Naime, imali smo jedan dobar videosnimak putem kojeg su našim igračima poruke pred utakmicu poslali njihovi najbliži, majke, očevi, braća, sestre, supruge, djevojke.

Znači, najbliža rodbina i prijatelji od 22 igrača koja su putovala u Atinu poslali su im kratke poruke i to je bilo vrlo emotivno. Čak je bilo i suza nakon gledanja tog videa. Tu su moj pomoćnik Kodro (Mustafa) i Nedim Rahimić, koji radi za Velež TV, odradili lavovski posao - otkrio je Dudić.

Elfsborg je dobar tim

Dudić ističe da još nije fokusiran na duel trećeg pretkola sa Elfsborgom.

- Do ponedjeljka moramo razmišljati o Rudar Prijedoru i Premijer ligi BiH. Ali očigledno je da su dobra ekipa. Milsami je izbacio Sarajevo, a oni su mu u dvije utakmice postigli devet golova - 9:0. To nam pokazuje s kim igramo, ali detaljnije o Elfsborgu možemo pričati nakon utakmice s Rudarom - rekao je Dudić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.