PREDSJEDNIK SDS-A

Šarović: Od prvih poteza novog visokog predstavnika zavisit će naš odnos prema njemu

Šmit je već uputio prve poruke koje su više pomirujuće nego oštre, ali bez nagovještaja jasnog kursa koji će zauzeti nakon preuzimanja dužnosti

N. Aj.

Šarović: Kristijan Šmit treba da bude upoznat o našem neprihvatanju korištenja bonskih ovlaštenja

Foto: Arhiv


Komentirajući dolazak novog visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) u BiH, predsjednik SDS-a Mirko Šarović je rekao da je Šmit već uputio prve poruke koje su više pomirujuće nego oštre, ali bez nagovještaja jasnog kursa koji će zauzeti nakon preuzimanja dužnosti.

Neizvjesne prespektive

- Upravo od tog njegovog kursa zavisit će naš odnos prema njemu i njegovoj ulozi u BiH uvažavajući činjenicu da dolazi kao predstavnik ozbiljne zemlje kao što je Njemačka – poručio je Šarović.

On je istakao da mu je dosadašnji visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) ostavio veliki teret koji u ovom trenutku izgleda nesavladiv i veliku novonastalu političku krizu u zemlji sa neizvjesnim perspektivama i potencijalom da se produbi.

Stvari će biti mnogo vidljivije i jasnije narednih dana

- Kada se postavlja pitanje saradnje sa novim visokim predstavnikom, riječ saradnja je neadekvatna. Kristijan Šmit treba da bude upoznat s javnom pozicijom relevantnih političkih predstavnika iz Republike Srpske spram nametnute odluke Valentina Incka kao i o našem neprihvatanju korištenja bonskih ovlaštenja što je potpuno jasno i izvijesno – naglasio je Šarović.

U saopćenju se naglašava da je predsjednik SDS-a ističe da će stvari biti mnogo vidljivije i jasnije narednih dana i sedmica kada se objelodane sve namjere novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita čija je uloga unaprijed oslabljena nepodržavanjem njegovog postavljenja u Savjetu sigurnosti Ujedinjenih nacija.

NA VRH

Podijeli članak na