ODGOVORILI SDA

Narod i pravda: Direktorica VIK-a je smijenjena jer je loše radila

Ističu kako smijenjena direktorica i predsjednica Komisije tada nije imala nikakvih primjedbi ni sugestija

Saopćenje Naroda i pravde. Avaz

Fu. M.

31.7.2021

Nakon što je Kantonalni odbor SDA Sarajevo saopćio kako su pozvali Tužilaštvo KS da ispita navode o korupciji stranke Narod i pravda (NIP) unutar preduzeća "Vodovod i kanalizacija" (VIK), oglasili su se i saopćenjem iz stranke Narod i pravda.

U saopćenju u kojem su se osvrnuli i na rad bivše direktorice ovog preduzeća Aide Pendek, iz stranke Narod i pravda su istakli kako će na optužbe iz SDA odgovoriti argumentima.

"Još 28.12.2019. godine objavljen e konkurs za prijem radnika u radni odnos na određeno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci, na 17 radnih mjesta, između ostalog i na radno mjesto kontrolora. Predsjednica komisije za provođenje navedenog konkursa bila je upravo smijenjena direktorica Aida Pendek. Spomenuta Komisija, na čelu sa gospođom Pendek, primila je Omanović Elmira na radnu poziciju 'kontrolor I', na određeni period", navodi se.

Traženo je da se konkurs poništi

Ističu kako smijenjena direktorica i predsjednica Komisije tada nije imala nikakvih primjedbi ni sugestija, kao ni ostala četiri člana Komisije.

- Drugi predmetni konkurs za vrijeme smijenjene direktorice raspisan je 7.5.2021.godine, također za prijem radnika na određeno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci (za 5 radnih mjesta). Komisiju je imenovala lično direktorica Pendek, a ispred Vlade je imenovan supervizor. I predsjednik komisije i supervizor su imali primjedbe na postupke direktorice što su i prijavili Uredu za borbu protiv korupcije. Na samom početku rada Komisije, od strane Supervizora sugerirano je da raspisani konkurs nije u skladu s Uredbom o zaposlenju - ističu iz Naroda i pravde.

Kako su saopćili, o tome je obaviještena i Pravna služba ViK-a, kao i sama direktorica.

- Traženo je da se konkurs poništi, što je odbijeno. Komisija je nastavila sa radom jer je imenovana da provede konkursnu proceduru. Nakon završene procedure spisak kandidata je dostavljen direktorici. Nakon toga je nastupila šutnja jer direktorica niti je poništila Konkurs niti je donijela odluku o odabiru kandidata. O tome je upoznat Ured za borbu protiv korupcije. Ishod konkursa još nije poznat. Na osnovu dostavljene prijave Ureda za borbu protiv korupcije KS, inspektorat je utvrdio nepravilnosti u predmetnom konkursu. Temeljem kršenja odredbe Uredbe opostupku prijema u radni odnos (Čl. 20), Ured je pokrenuo inicijativu za smjenu direktorice Pendek.

Projekt EBRD-a

- Zašto nije, ukoliko je imala osnov, poništila konkurs i sve navodne nepravilnosti prijavila nadležnim instancama? Bivša direktorica Pendek dobila je priliku i vrijeme da pokaže svoju sposobnost na čelu JKP ViK. Međutim, nije rješavala nagomilane problem u implementaciji NRW projekta, u neotklanjanju kvarova (porast sa 150 na čak 500 u njenom mandatu), nedostatku radnika itd. Nije na vrijeme raspisivala konkurse za neophodnu radnu snagu, a negativno je uticala na rad NRW-tima, sama donoseći odluke koje dionice će biti rekonstruirane, pri tome ne uvažavajući pravila o kriterijima koji se moraju ispuniti da bi se rekonstruirala vodovodna mreža - navode.

 Projekt EBRD-a u evidentnom zastoju je zbog propusta ViK-a, na čijem je čelu u tom periodu bila direktorica Pendek.

- Nije raspisan tender za drugu tranšu EBRD-a (10 miliona eura), zbog čega bismo mogli izgubiti 8 miliona KM nepovratnih sredstava za unapređenje vodosnabdijevanja u KS. Pored kršenja Uredbe za prijem u radni odnos, razlog smjene direktorice Pendek je njen loš rad, i ništa drugo. Vjerovatno svjesna tog razloga, nažalost, pribjegla je konstrukcijama i potvorama. Kao i u slučaju smijenjenog direktora Hitne pomoći Adema Zalihića, buka se podiže u trenucima kada je smjena izvjesna.Kantonalno povjereništvo Naroda i Pravde poziva sve nadležne instance da se provedu istrage i formira predmet za nepotizam u VIK-u, u okviru kojeg bise provjerilo ko je i na koji način zapošljavan u ViK-u godinama unazad. 

Šura predsjednika komisije

Naš resorni ministar Enver Hadžiahmetović raspolaže informacijama da je dan prije njegovog imenovanja u ViK primljeno 90osoba,od kojih su 28 djeca najbližih saradnika tadašnje SDA-ove direktorice.

- Jedan od njih je i šura predsjednika komisije koja je provodila konkurs, također osoba iz SDA, što je direktni sukob interesa.Također, postoje informacije koje zahtijevaju detaljnu provjeru o rodbinskim i političkim vezama SDA kadrova sa 50 radnika koji su primljeni bez prethodnoraspisanog konkursa 2018. godine, uglavnom s mjesnim prebivalištem u Hrasnici!? Također, ministar Hadžiahmetović drži važnim naglasiti da je SDA 2020. godine u upravljačke strukture VIK-a instalirala dvije osobe (predsjednika i člana skupštine) koje su u direktnom sukobu interesa i koje su izvršile instrukciju SDA da ga nezakonito smijene s funkcije direktora ViK-a koje je tada obnašao. Da nisu postupili zakonski dokaz je sudska presuda kojom je vraćen na tu poziciju, o čemu su obaviještene nadležne institucije.Optužbe SDA da je primio osobu bez validne diplome ministar odbija s gnušanjem, naglašavajući da su diplome u njegovom posjedu i dostupne javnosti, kao i laži da je zaposlio bliskog srodnika, s obzirom na to da apsolutno nije imao utjecaj na proceduru niti je konkursna procedura za koju ga optužju uopšte okončana – što je prethodno pojašnjeno - objašnjavaju iz ove stranke.

Na kraju, poručuju kako je sporni e-mail koji smijenjena direktorica navodi kao čin pritiska za imenovanje izvršnih direktora je čista konstrukcija, jer je isti mail poslan na više adresa, kao izraz prijedloga ministra zbog potrebe i želje da se popravi trenutno stanje u preduzeću VIK.

- Prijedlog iz e-maila direktorica nije prihvatila i nadzornom odboru je predložila druga imena, što je i usvojeno, tako da je apsurdno govoriti o bilo kakvom vršenju pritiska na nju. Argumente iznosimo isključivo sa ciljem istinitog informiranja građana KantonaSarajevo, 'da laž ne postane istina', a optužbe o stranačkom zapošljavanju od strane SDA, stranke čije je drugo ime nepotizam i koja je svoju strukturu utemeljila na stranačkom i rodbinskom zapošljavanju, držimo bespredmetnim i tragikomičnim - zaključuju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.