ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik na ivici provalije: PIC je antidejtonsko tijelo koje destabilizira BiH

Čak je i vrijeme predviđeno za komentare na njihove sedmične eseje isteklo, kazao je Dodik

Milorad Dodik. Avaz

Piše: Srna

1.8.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da će "samo i uvijek Narodna skupština Republike Srpske govoriti da li je nešto u interese RS ili BiH, a ne Vijeće za provođenje mira (PIC)". 

- Otkako je potpisan Dejtonski mirovni sporazum PIC je antidejtonsko tijelo, i jedina dva tijela koja u ovom trenutku destabilizuju BiH su upravo PIC i visoki predstavnik - izjavio je Dodik Srni upitan da prokomentariše izjavu Upravnog odbora PIC-a, u kojoj "najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona.

Dodik je naveo da u Republici Srpskoj malo koga više zanima šta je jedna "samoorganizovana grupa ambasadora, koja nije predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, zaključila, jer odluke o budućnosti BiH neće donositi oni, već legalno izabrani predstavnici na svim nivoima vlasti".

- Države koje su se samoorganizovale u jedno antidejtonsko i antiustavno tijelo kakvo je Savjet za provođenje mira neka pokušaju da objasne u svojim zemljama kako jedna neformalna grupa ambasadora pokušava da upravlja nezavisnom i suverenom državom, koja redovno sprovodi demokratske izbore - istakao je Dodik.

On je upitao da li parlamentarci Francuske, Italije ili Velike Britanije znaju šta njihova država radi u BiH.

- Ćutanje u FBiH na njihove aktivnosti i saopštenja je manir kvazi elita koje su kroz različite epohe služile i pokoravale se radije tuđinima, nego što su preuzimali odgovornost i borili se - naveo je. 

Dodik je istakao da je Narodna skupština najviši organ Republike Srpske sačinjen od direktno biranih narodnih poslanika koji za svoj rad ne odgovaraju ni PIC-u ni viskom predstavniku, već samo građanima koji su ih i birali.

- Stoga je svaki komentar na saopštenje PIC-a više izlišan. Čak je i vrijeme predviđeno za komentare na njihove sedmične eseje isteklo, baš kao što je isteklo i vrijeme u kojem su sebi pribavili vlast koja im nije data ni Dejtonskim mirovnim sporazumom, ni izborima - naglasio je Dodik.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.