KORONAVIRUS

U Kantonu Sarajevo 19 novozaraženih i 13 oporavljenih

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 20 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" njih 11

Testirano je 645 osoba. Arhiv

L. S. / Fena

1.8.2021

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata, od testiranih 645 osoba, potvrđeno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od COVID-19 infekcije oporavilo se 13 osoba. U istom periodu nije bilo preminulih.


Na bolničkom liječenju 31 pacijent

- Trenutno je na bolničkom liječenju 31 pacijent, od kojih 18 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji ili trijaži - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 20 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" njih 11.

Jedan pacijent je na respiratoru, a dva koriste kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti.


U KS trenutno 103 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. Arhiv

Kanton Sarajevo danas bilježi 103 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 763 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.965 osoba zaraženih koronavirusom i 51.572 izliječene.

Uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo apeliraju na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite - pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, kao i higijenu ruku.


Izbjegavanje gužvi

Posebno naglašavaju izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži period i izbjegavanje gužvi i pomenutih prostora.

- Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i općom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe – navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.