PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić: Retrogradna i nacionalistička politika vlasti iz RS dovodi do učestalih napada na povratnike

Mi danas od njih zahtijevamo i hitnu reakciju i najstrožije kazne za počinioce, navodi Nikšić

D. H.

Nermin Nikšić

Foto: Arhiv


Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić boravio je danas u Foči gdje je odao počast nevinim žrtvama agresije na BiH. Njegov komentar prenosimo u nastavku.

Suočavanje s istinom

- Danas sam u Foči na Karlovom mostu zajedno sa porodicama žrtava, povratnicima i njihovim sugrađanima prisustvovao odavanju počasti nevinim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu. I danas toliko godina nakon zločina bol i tuga kod porodica žrtava se ne smanjuje. Kao i svi normalni ljudi saučestvujem u njihovom bolu. Gledajući ih i razgovarajući s njima još jednom sam se uvjerio koliko je važno da se suočimo s istinom, da poštujemo i odamo počast svim žrtvama, kao i da sve zločince izvedemo pred lice pravde.

Zahvaljujem se organizatorima na pozivu da govorim, ali ja jednostavno mislim kako u ovakvim prilikama ne treba da govore političari. Ovo je prilika da šutimo i odamo počast žrtvama. Naravno da postoje stvari koje treba reći, naročito danas kada se ponovno pokušavaju falsifikovati i negirati činjenice utvrđene pravosnažnim presudama.

Kazniti nasilnike

Kontinuirana, retrogradna i nacionalistička politika vlasti iz RS, danas gotovo tri decenije nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, za direktni proizvod ima učestale napade na povratnike upravo u ovom entitetu.

U samo posljednjih nekoliko dana nažalost svjedočili smo napadu na povratnike u Vlasenici, a Ćamil Duraković je u Srebrenici izložen najbrutalnijim prijetnjama fizičkom likvidacijom samo zato što se “usudio” prijaviti tužilaštvu ljude koji, nakon stupanja na snagu zakona, ne prestaju negirati počinjeni genocid u Srebrenici.

Zato danas nakon što sam odšutio i odao počast žrtvama na Karlovom mostu, želim poručiti vlastima u ovom bosanskohercegovačkom entitetu da konačno trebaju početi raditi svoj posao i najstrožije kazniti ove nasilnike. Podjednako je važno da svojim djelovanjem rade na stvaranju ambijenta u kojem se ovakve i slične stvari više ne bi dešavale.

Krajnje je vrijeme, i mi u SDP-u prestajemo više to tražiti od njih, mi danas od njih zahtijevamo i hitnu reakciju i najstrožije kazne za počinioce, napisao je Nikšić u svojoj objavi na Facebooku.

  • FB komentar Nermina Nikšića

    FB komentar Nermina Nikšića

    Foto: Facebook


NA VRH

Podijeli članak na