SARAJEVO

Totalni fijasko na vakcinaciji u Zetri: Građani ne vjeruju ni pjevačima, ko je kriv?

Do 17 sati utrošeno samo 1.590 doza "AstraZenece" od planiranih 4.000

Piše: E. Maslo

1.8.2021

Pustoš ispred Zetre. S. ŠANTIĆ

I drugi dan tzv. otvorenih vrata, odnosno dolaska građana na vakcinaciju bez poziva u Kantonu Sarajevo, definitivno je doživio fijasko. 

Kako je "Avazu" potvrđeno danas je do 17 sati u Zetrivakcinisano samo 1.590 građana, a spremno je bilo 4.000 doza. 

I prvog dana, odnosno jučer, jedva da je utrošeno više od pola planiranih doza "AstraZenece".


Katastrofalni podaci

Ovo su katastrofalni podaci s obzirom da je BiH na dnu liste zemalja po broju imuniziranih građana. Nakon što su vakcine na kapaljku dolazile u našu zemlju, sada se suočavamo s još jednim problemom u borbi protiv pandemije koronavirusa - građani ne žele da se vakcinišu.

Razlozi za kolebljivost prema cijepljenju su brojni i različiti. Tako smo mogli čuti od antivaksere i poklonika teorija zavjere da će nas Bil Gejts (Bill Gates) čipirati, a vakcinisanjem postajemo magnetizirani ili antene za 5G. Mnoge je strah zbog nuspojava, te zbog činjenice da vakcine nisu u potpunosti ispitane.

A krivi su i nadležni u BiH. Prije svega Zavod za javno zdravstvo KS koji je nadležan za promociju vakcinacije nije uradio mnogo. Građani su slabo prosvijećeni u smislu valjanosti vakcina.



Bez kampanje

ZZZKS se oslonio na kampanju Federalnog Zavoda gdje su većinom estradni umjetnici davali podršku vakcinaciji. Druge zemlje su milione uložile u kampanje, dok je kod nas izostala bilo kakav smisleni poziv građanima za vakcinaciju.

Da je sistem zakazao svjedoče i fotografije ispred Zetre koje smo zabilježili oko 17 sati. Ispred dvorane nema nikoga tako da je izraz "masovna vakcinacija" svakako apsurdan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.