NA LICU MJESTA

Otvoren Festival prijateljstva u Goraždu: Za početak "Helem Nejse"

Članovima popularnog benda "Helem Nejse" nije prvi put da sviraju u Goraždu, te kažu da se u ovaj grad uvijek rado vraćaju

A. Bajramović
 • "Helem Nejse" na otvorenju

  "Helem Nejse" na otvorenju

  Foto: A. Bajramović


Podizanjem festivalske zastave, vatrometom i koncertom grupe Helem Nejse u Goraždu svečano je otvoren Festival prijateljstva. Ovo je 24. godina kako se ovaj festival održava u gradu na Drini. Prošle godine program je uslijed epidemiološke situacije bio otkazan.

Ove godine festival se održava u limitiranom programu bez velike scene ispred Gradske dvorane "Mirsad Hurić".

 • Bogat program na otvorenju festivala

  Bogat program na otvorenju festivala

  Foto: A. Bajramović


Prvi dan festivala započeo je tradicionalnom Bosanskom avlijom, otvaranjem Ljetnog sajma knjige, kao i otvaranjem Internacionale likovne kolonije "Boje prijateljstva". Program otvaranja uljepšale su Kiseljačke mažoretkinje, Melisa Geca sa pozdravom mladih u ime Goražda, dok su festivalsku zastavu na jarbol podigli učenici generacije osnovnih i srednjih škola.

Članovima popularnog benda "Helem Nejse" nije prvi put da sviraju u Goraždu, te kažu da se u ovaj grad uvijek rado vraćaju.

- Ovo nam je peti koncert ovo ljeto, nakon 17 mjeseci. Mi smo prezadovoljni budući da nismo očekivali nijedan. Lagano idemo prema nečemu što je možda otpuštanje svih mjera i onom što se zove kraj pandemije. Mi volimo Goražde. Mi se ovdje osjećamo kao kod kuće, k'o Dino Merlin u Hamburgu - rekao je pred početak koncerta Admir Čular.

 • Koncert je održan u ljetnom kinu Centra za kulturu Goražde

  Koncert je održan u ljetnom kinu Centra za kulturu Goražde

  Foto: A. Bajramović


Koncert je održan u ljetnom kinu Centra za kulturu Goražde, a uz ritmove njihovih pjesama uživalo je više stotina gostiju.

Prema riječima gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića ovu odluku su bili prinuđeni donijeti zbog sve ozbiljnijih najava sve izglednijeg četvrtog vala koronavirusa.

- I pored najbolje volje i želje da ovogodišnje 24. izdanje Festivala prijateljstva organizujemo u punom obimu i sadržaju, nažalost, Organizacioni odbor Festivala je stava da se muzički dio programskih sadržaja planiranih ispred Gradske dvorane, definitivno otkazuje zbog epidemioloških razloga - navodi Imamović.

 • Vatromet na otvorenju festivala

  Vatromet na otvorenju festivala

  Foto: A. Bajramović


NA VRH

Podijeli članak na